středa 1. března 2017

Jídlo, jídlo a zase to jídlo!


Jídlo... Kdybych mohla, tak jím neustále a snad cokoliv. Od sladkého po slané. Můj problém je, že mi chutná všechno. Je jen málo věcí nad kterými ohrnu nos, či mi nechutnají. A tak jsem byla nucena a neustále jsem - hlídat se. Ne křečovitě, že řeším každé deko, ale prostě když naberu tři kila, tak to na sobě perfektně cítím. To se většinou stane, když se rozjím a doslova si nevidím do pusy. Takže si v hlavě řeknu stop a snažím se dát kila dolů. Protože už tak se mi špatně shání rifle (vysoká + boky) a s kily navíc - toť nadlidský výkon :-D

kafíčko a RAW dortík to já můžu :-)

Hodně jste se ptali co jím, když se pravidelně věnuji józe. Možná vás zklamu, ale nemyslete si, že když cvičím jógu jsem vegetariánka a jím předpisově. To je asi stejný, jako bych měla být buddhistka či hinduistka. Není to nikde dané, že jogínky a jogíni musí být vegetariáni, vitariáni atd. Možná kdybych byla někde na Bali, kde je čerstvé ovoce na každém rohu, věnovala se jen praxi a nemusela chodit do práce, tak bych vege byla. Uznávám - jsou to výmluvy, ale já prostě v našich podmínkách nedokážu přestat jíst maso. Abych to tedy upřesnila - vysočině a bůčku moc neholduju, ale ráda si dám maso bílé či rybu. Zeleninu a ovoce beru spíš jako doplněk - na svačinku, přílohu, ale nejspíš mi nikdy nenahradí živočišnou bílkovinu. (i když - nikdy neříkej nikdy, že?)


Další věc je pevná vůle a to já (co se týče stravy) nemám. Takže se ráda odměním zákuskem, chlebíčkem nebo nějakou super ´´prasárničkou´´ jako smažák. Ano, jsem k vám otevřená a nebudu vám lhát. Je fakt, že mě jóga krapet změnila. Dřív jsem musela mít masový oběd i masovou večeři. Teď se snažím maso na večer vynechávat. Je to i tím, že do studia chodím večer a maso později večer mi dělá v žaludku neplechu. Samozřejmě, když se jde do restaurace na nějakou večeři, tak si maso dám. Na obědy chodím hodně do města, ale pokouším se střídat klasické restaurace s vegetariánskou restaurací. Pokud jdu do klasické, tak si dávám menší porce.

Co se diametrálně změnilo je moje snídaně. Když jsem jezdila na střední nesnídala jsem vůbec. Dát něco do pusy po ránu bylo nemožné. V zahraničí na to nebyl ráno čas, resp. byla jsem ráda, že si můžu pospat. No a tady v ČR  jsem se postupně propracovala od snídaně před počítačem, po snídani doma. Zlom alias snídat doma začal v okamžiku, kdy jsem propadla Matcha tea. Jednak příprava Matchy trvá lehce dýl než obyčejný čaj či káva (nasypat, zalít teplou a studenou, promíchat, umýt šejkr) a taky Matcha na lačný žaludek mi nedělal dobře. A co u mě frčí na snídani? Většinou je to jogurt s musli, ovocem či tmavý chléb s nějakou pomazánkou - oblíbila jsem si z Albertu bio cizrnovou a rajčatovou s olivami. Před necelým měsícem se u nás objevil Vital Blend (ETA) a tak si ke snídani dávám i ovocné smoothie. O víkendu se snídaně liší. S čistým svědomím vám můžu říct, že si dělám palačinky a to jak zdravé z vloček, tak klasiky. Sem tam se na talíři objeví croissant s džemem, vajíčka a nebo párečky.


Při šmejdění regálů v DMku a obchůdcích se zdravou výživou/přírodní kosmetikou jsem začala pokukovat i po sortimentu zdravé výživy. Jsem totální lajk, takže spíš zkouším takové ty tutovky, co ohrávají všude a nemám moc kuráž vyzkoušet úplně něco nového. Rozhodně jsem si zamilovala kokosový olej, černou čočku, agávový sirup, raw tyčinky atd. Sem tam se něco vyklube a já zkouším pokus omyl. Doplňky stravy u mě moc nebodujou. Na trhu jich je čím dál víc a všechny zaručují super zdraví a vitalitu. Docela se v nich i ztrácím. Jediné co pravidelně piju je Matcha Tea (ale to je čaj) a pak jsem věrná tinktuře z grep. semínek. Tinktura udržuje rovnováhu v zažívacím traktu a hlavně doplňuje vit. C. Beru to jako svůj štít proti všem virům.



Já bych kolotoč jménem strava, jídlo a výživa shrnula asi tak, že se může jíst všechno ale s mírou. Dál je hodně důležitý pohyb. Je jedno jaký, hlavně vás musí bavit a mít své pravidelné místečko ve vašem rozvrhu. V dnešní době se fakt vůbec nehýbáme a to je ta největší chyba. Na diety moc nejsem, spíš přemýšlím co jím a kolik toho jím. Nemůžu se divit, že po svátcích, kdy spořádám talíř cukroví nakynu, že :-D

Na závěr přináším čtyři jednoduché recepty, která sama dělám pravidelně a moc mi chutnají :)

1. Mrkvové placičky
Jarní cibulku či pórek nakrájíme na malá kolečka a mrkev nastrouháme na hrubší kousky. Spojíme moukou a vajíčkem. Osolíme a opepříme. Směs bude taková nelepivá, ale to nevadí. Tvarujeme spíše menší placičky a opékáme dozlatova. Podáváme se salátkem např. polníček (ochucený oliv. olejem, tmavým octem, solí a pepřem) a s dipem ze zakysané smetany (oliv. olej, sůl a pepř)

 



2. Zdravé palačinky
Já teda zbožňuji i ty obyč, ale je fakt, že tyhle jsou zdravější a pro tělo prospěšnější. Postup je jednoduchý. Vločky smícháme s mlékem a vajíčkem. Vytvoříme těsto. Pokud nám vločky nevadí, necháme je v celku, jinak doporučuji je trošku podrtit nebo úplně rozbít na prach. Těsto potom naléváme na rozehřátou pánev a smažíme dozlatova. Ozdobíme ovocem dle libosti a místo cukru sladím agávovým sirupem.




3. Černá čočka s volským okem
Černá čočka má jinou příchuť než klasická či červená. Je spíš taková oříšková. Příprava je rychlá. Čočku propláchnete a uvaříte dle návodu. Na pánvi opečte na plátky nastrouhanou (nakrájenou) mrkvičku a můžete přidat i na drobno nakrájenou cibuli. Až vám začne mrkev měknout a být lehce zlatavá přidejte koření kari, sůl, pepř a nechte koření lehce se otevřít. Podáváme s volským okem položeným na čočce.




4. Kuřecí kousky v thajské či curry omáčce
Kuřecí maso si osmahneme na kokosovém oleji s cibulkou. Dále přidáme papriku, zalijeme thai/curry omáčkou a přidáme cizrnu. Po pár minutkách přidáme kokosové mléko a necháme probublat. Podáváme s rýží. Malý tip: pro pikantnost přidávám papričku či chilli prášek, jídlo má pak trošku říz



A co vy a jídlo? Řešíte co jíte? Těším se na vaše komentáře!

2 komentáře:

  1. Moc se mi líbí tento článek a to, jak jsi v něm upřímná. Ve všem s tebou naprosto souhlasím, mám pocit, jako bys mi mluvila z duše. :)

    OdpovědětVymazat