pondělí 20. března 2017

Jarní dovolená díl I. - Graz

Protože už je to nějaký ten pátek od Vánoc, kdy jsem měla delší volno, bylo potřeba si opět trošku odpočinout a taky provětrat nové lyže od Ježíška. Volba padla na Rakousko. A protože cílová stanice byla docela daleko na jednu cestu autem, napadlo mě, že bychom si mohli cestu zpříjemnit nějakou zastávkou. Salzburg a Linz jsme už navštívili (moc krásná města) a tak volba padla na Graz. Sice se nám celková cesta trošku prodloužila, ale zase jsme viděli nové město a můžu vám říct, že to opravdu stálo za to!

Cesta z Kroměříže do Grazu (Štýrského Hradce) trvala zhruba 4 hodiny. Graz je druhým největším městem v Rakousku, je hlavním městem Štýrska a je zapsán na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO a to dokonce o rok dříve než historická Vídeň! My jsme si zarezervovali hotel přímo v centru, takže co by kamenem dohodil ke všem zajímavostem, které jsme chtěli navštívit. 

Měli jsme to štěstí, že jsme Graz poznali v nočním i denním světle a přiznávám, že se nemůžu rozhodnout, kdy je hezčí. Večer je vše krásně nasvícené, ulice jsou klidné a romantické. Přes den zas můžete nasávat jaro na každém kroku, procházet se v uličkách města nebo po Zámeckém vrchu. Co mě nejvíc oslovilo je neskutečně perfektní propojení moderní architektury s historickými památkami. Česko se bálo Chobotnice od Kaplického a tady si hodí přímo do centra Mimozemšťana (já v tom ale prostě vidím lidské Srdce) a do řeky doslova posadí Murinsel bez mrknutí oka.

Zkrátka město Graz mě úplně okouzlilo, takže pokud třebas v létě při cestě do Chorvatska pojedete kolem Grazu, popřemýšlejte, jestli si neuděláte čas a nenavštívíte tohle krásné město. A aby jste mi věřili, že je to prostě úžasné město, tak připojuju kupu fotek. Fotky jdou po sobě přesně podle naší procházky (noční i denní).



Barevný Murinsel - umělý ostrov na řece Mur, spojuje oba břehy řeky (je průchozí), najdete zde restauraci/kavárnu a také amfiteátr využívaný pro koncerty atd.



Schody k Uhrturm - Hodinové věži vypadají večer jako z pohádky. Celkem vystoupáte přes 200 schodů, trošku se zpotíte, ale ten výhled/atmosféra za to stojí!



Uhrturm - Hodinová věž je symbolem Grazu. První věž zde stála již ve 13. století. Zvláštností je hodinová ručička, která je větší než minutová, protože minutovka byla přidána až po sléze.



Výhled na večerní Graz byl prostě nádherný!





Aiola upstairs je malá restaurace hned nad ´´hodinama´´. Je velmi útulná, stylová a personál i jídlo bylo na skvělé úrovni. My si chtěli dát jen pití, ale nakonec jsme neodolali nabídce a já ochutnala zatím nejlepší kuskus v životě!





Radnice v Grazu působí velmi majestátně





Kunsthaus - Dům umění, který mě neustále magnetizoval, bohužel jsme neměli čas ho navštívit, ale ta stavba je prostě něco neskutečného!


 Výhled ze střešního okna v hotelu jak jinak než na Kunsthaus :-)



A druhý den jsme zažili Graz v denním světle...









 Ráno jsme chtěli vyjet na Uhrturm a Schlossberg lanovkou, ale ta byla v provozu až od 10 hodin. Využili jsme proto třetí možnost jak se na Schlossberg dostat a tím byl výtah.






Schlossberg - Zámecký vrch je prostě nádherný! Navštívili jsme ho hned ráno, takže jsme ho měli skoro sami pro sebe. S každým krokem tu na něco narazíte. Tu altánek, tu vykopávka...Navíc jaro se hlásilo o slovo, takže všude rašily pupeny a květinky. No romantika jako blázen :-)















Ze Zámeckého vrchu jsme se vydali pěšky do centra...



V centru jsme nakoupili nějaké suvenýry pro naše nejbližší a pak se vydali zase na cestu.

A co vy? Navštívili jste někdy Graz? Jak se vám tam líbilo? Těším se na vaše komentáře :-)

2 komentáře:

  1. Nikdy jsem tam nebyla, ale díky tvého článku bych tam ráda zavítala. Podle fotek se mi mnohem víc líbí večerní Graz, ale i na denním světle má své kouzlo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam opravdu hezky, rozhodně doporučuju :-) Děkuji za komentář Kristýnko!

      Vymazat