Jídlo... Kdybych mohla, tak jím neustále a snad cokoliv. Od sladkého po slané. Můj problém je, že mi chutná všechno. Je jen málo věcí nad kterými ohrnu nos, či mi nechutnají. A tak jsem byla nucena a neustále jsem - hlídat se. Ne křečovitě, že řeším každé deko, ale prostě když naberu tři kila, tak to na sobě perfektně cítím. To se většinou stane, když se rozjím a doslova si nevidím do pusy. Takže si v hlavě řeknu stop a snažím se dát kila dolů. Protože už tak se mi špatně shání rifle (vysoká + boky) a s kily navíc - toť nadlidský výkon :-D
kafíčko a RAW dortík to já můžu :-)
Co se diametrálně změnilo je moje snídaně. Když jsem jezdila na střední nesnídala jsem vůbec. Dát něco do pusy po ránu bylo nemožné. V zahraničí na to nebyl ráno čas, resp. byla jsem ráda, že si můžu pospat. No a tady v ČR jsem se postupně propracovala od snídaně před počítačem, po snídani doma. Zlom alias snídat doma začal v okamžiku, kdy jsem propadla Matcha tea. Jednak příprava Matchy trvá lehce dýl než obyčejný čaj či káva (nasypat, zalít teplou a studenou, promíchat, umýt šejkr) a taky Matcha na lačný žaludek mi nedělal dobře. A co u mě frčí na snídani? Většinou je to jogurt s musli, ovocem či tmavý chléb s nějakou pomazánkou - oblíbila jsem si z Albertu bio cizrnovou a rajčatovou s olivami. Před necelým měsícem se u nás objevil Vital Blend (ETA) a tak si ke snídani dávám i ovocné smoothie. O víkendu se snídaně liší. S čistým svědomím vám můžu říct, že si dělám palačinky a to jak zdravé z vloček, tak klasiky. Sem tam se na talíři objeví croissant s džemem, vajíčka a nebo párečky.
Při šmejdění regálů v DMku a obchůdcích se zdravou výživou/přírodní kosmetikou jsem začala pokukovat i po sortimentu zdravé výživy. Jsem totální lajk, takže spíš zkouším takové ty tutovky, co ohrávají všude a nemám moc kuráž vyzkoušet úplně něco nového. Rozhodně jsem si zamilovala kokosový olej, černou čočku, agávový sirup, raw tyčinky atd. Sem tam se něco vyklube a já zkouším pokus omyl. Doplňky stravy u mě moc nebodujou. Na trhu jich je čím dál víc a všechny zaručují super zdraví a vitalitu. Docela se v nich i ztrácím. Jediné co pravidelně piju je Matcha Tea (ale to je čaj) a pak jsem věrná tinktuře z grep. semínek. Tinktura udržuje rovnováhu v zažívacím traktu a hlavně doplňuje vit. C. Beru to jako svůj štít proti všem virům.
Já bych kolotoč jménem strava, jídlo a výživa shrnula asi tak, že se může jíst všechno ale s mírou. Dál je hodně důležitý pohyb. Je jedno jaký, hlavně vás musí bavit a mít své pravidelné místečko ve vašem rozvrhu. V dnešní době se fakt vůbec nehýbáme a to je ta největší chyba. Na diety moc nejsem, spíš přemýšlím co jím a kolik toho jím. Nemůžu se divit, že po svátcích, kdy spořádám talíř cukroví nakynu, že :-D
Na závěr přináším čtyři jednoduché recepty, která sama dělám pravidelně a moc mi chutnají :)
1. Mrkvové placičky
Jarní cibulku či pórek nakrájíme na malá kolečka a mrkev nastrouháme na hrubší kousky. Spojíme moukou a vajíčkem. Osolíme a opepříme. Směs bude taková nelepivá, ale to nevadí. Tvarujeme spíše menší placičky a opékáme dozlatova. Podáváme se salátkem např. polníček (ochucený oliv. olejem, tmavým octem, solí a pepřem) a s dipem ze zakysané smetany (oliv. olej, sůl a pepř)
2. Zdravé palačinky
Já teda zbožňuji i ty obyč, ale je fakt, že tyhle jsou zdravější a pro tělo prospěšnější. Postup je jednoduchý. Vločky smícháme s mlékem a vajíčkem. Vytvoříme těsto. Pokud nám vločky nevadí, necháme je v celku, jinak doporučuji je trošku podrtit nebo úplně rozbít na prach. Těsto potom naléváme na rozehřátou pánev a smažíme dozlatova. Ozdobíme ovocem dle libosti a místo cukru sladím agávovým sirupem.
1. Mrkvové placičky
Jarní cibulku či pórek nakrájíme na malá kolečka a mrkev nastrouháme na hrubší kousky. Spojíme moukou a vajíčkem. Osolíme a opepříme. Směs bude taková nelepivá, ale to nevadí. Tvarujeme spíše menší placičky a opékáme dozlatova. Podáváme se salátkem např. polníček (ochucený oliv. olejem, tmavým octem, solí a pepřem) a s dipem ze zakysané smetany (oliv. olej, sůl a pepř)
2. Zdravé palačinky
Já teda zbožňuji i ty obyč, ale je fakt, že tyhle jsou zdravější a pro tělo prospěšnější. Postup je jednoduchý. Vločky smícháme s mlékem a vajíčkem. Vytvoříme těsto. Pokud nám vločky nevadí, necháme je v celku, jinak doporučuji je trošku podrtit nebo úplně rozbít na prach. Těsto potom naléváme na rozehřátou pánev a smažíme dozlatova. Ozdobíme ovocem dle libosti a místo cukru sladím agávovým sirupem.
Černá čočka má jinou příchuť než klasická či červená. Je spíš taková oříšková. Příprava je rychlá. Čočku propláchnete a uvaříte dle návodu. Na pánvi opečte na plátky nastrouhanou (nakrájenou) mrkvičku a můžete přidat i na drobno nakrájenou cibuli. Až vám začne mrkev měknout a být lehce zlatavá přidejte koření kari, sůl, pepř a nechte koření lehce se otevřít. Podáváme s volským okem položeným na čočce.
4. Kuřecí kousky v thajské či curry omáčce
Kuřecí maso si osmahneme na kokosovém oleji s cibulkou. Dále přidáme papriku, zalijeme thai/curry omáčkou a přidáme cizrnu. Po pár minutkách přidáme kokosové mléko a necháme probublat. Podáváme s rýží. Malý tip: pro pikantnost přidávám papričku či chilli prášek, jídlo má pak trošku říz
A co vy a jídlo? Řešíte co jíte? Těším se na vaše komentáře!
Moc se mi líbí tento článek a to, jak jsi v něm upřímná. Ve všem s tebou naprosto souhlasím, mám pocit, jako bys mi mluvila z duše. :)
OdpovědětVymazatKristýnko to je moc krásný, děkuji Ti <3
Vymazat