neděle 30. dubna 2017

Řím - Fontana di Trevi, Španělské schody....díl I.

Naše mini dovča začala příletem na letiště Ciampino. Po příletu a vyzvednutí kufru z pásu jsme chytly autobus přímo na římské hlavní nádraží. Odtud jsme to měly pár kroků do našeho hotelu. Náš pokoj nebyl připravený a tak jsme nechaly kufry na recepci a vydaly se vzhůru do římských uliček.

První dominantou, s kterou jsme se seznámily, byla bazilika Panny Marie Sněžné, která byla pár kroků od našeho hotelu. Shodou okolností jde o nejvýznamnější kostel v Římě. Kromě toho, že je bazilika opravdu překrásná, tak ukrývá domnělé pozůstatky betlémských jeslí, takže pokud je to pravda, tak na vlastní oči uvidíte Ježíškovi jesličky :-) No a proč ten název - Sněžné? Podle legendy prý byla bazilika postavena na místě, kde v srpnu nasněžilo.







pohled na baziliku ze SZ (tedy dle orientace vstupu - zezadu)




jesličky








Bazilika při stmívání

Poté jsme pokračovaly k Fontáně di Trevi přes Piazza Venezia, které je dopravní tepnou a nachází se zde obrovský (největší v Itálii) památník Viktora Emanuela II., který má symbolizovat sjednocení Itálie o něž se zasloužil a dále renesanční palác Palazzo Venezia. Tento palác vystřídal mnoho účelů včetně velvyslanectví a dnes je to muzeum.

památník V. E. II.

památník v pozdním odpoledním sluníčku

Palazzo Venezia


Další zastávkou (jednou z hlavních) byla Fontana di Trevi. Fontána se nachází v menší uličce a byla totálně kompletně obsypaná turisty. Nehledě na davy lidí je fontána naprosto úchvatná a krásná. Na fontáně nejsou nahodilé sochy. Uprostřed je bůh Neptun, dále po pravé straně muž foukající do lastury znázorňuje klidné a tiché moře a po levé straně muž krotící koně znázorňuje moře rozbouřené. U fontány můžete slyšet kromě bublající vody i jemný cinkot mincí - výkladů proč se hází mince do ní a co vám to přinese je nespočet, takže to prostě berte jako hod pro štěstí. A co se s mincemi děje? Město je vybírá a používá na dobročinné účely.



italská zmrzka je povinnost, no a kde jinde ji ochutnat než u fontány :-)


pro představu - hlava na hlavě

Kousek od fontány se nachází starodávný Pantheon. Vstup je zdarma, takže prohlídka interiéru je nutností. Budova Pantheonu, nebo-li chrámu všech bohů, je zakryta mohutnou kupolí, ve které je tzv. oko, kterým prochází světlo do budovy. Když stojíte uvnitř nevěříte vlastním očím jaká je to nádhera. Zvláštností je, že doteď nikdo nepřišel na výrobní postup tohoto chrámu.




Pár kroků od Pantheonu se nachází Piazza Navona. Toto náměstí je jedno z nejznámějších v Římě. Původně se jednalo o stadion, takže si dokážete představit jak je velikánské. Na náměstí jsou 3 kašny, z nichž nejznámější je kašna Čtyř řek. Nepřehlédnutelný je i kostel sv. Anežky. Náměstí je hodně rušné a potkáte zde mnoho umělců.


fontána Čtyř řek s obeliskem

Naše cesta pokračovala ke Španělských schodům, kde opět byly houfy turistů. Fontána i schody byly totálně zasypané lidmi, takže pro nás to znamenalo pár fotek, pokoukat a odejít. Davům jsme utekly do postranní uličky a daly si první italskou pizzu. Nutno dodat, že kolem Španělských schodů najdete ty nej značky jako Chanel, Gucci, ale i např. Sephoru. 




Španělské schody po vyjití krapet výš. Lidé na nich hrají karty, čtou si....

Po Španělských schodech jsme se metrem vydaly na hotel, jelikož jsme byly hodně unavené po cestě (budíček nám zvonil ve 4 hod ráno) i celém dni objevování římských uliček. Lístek na metro stojí 1, 50 E (jedná se o lístek na 100 minut a 1 vstup). Metro bylo celkem narvané, ale dovezlo nás za pár minut na hlavní nádraží. Večer jsme šly do obchůdku koupit si něco k snědku. No a potom na kutě, aby jsme byly fit na další římský den :-).

Ještě pár střípků z uliček....





Jaký byl náš druhý den? A kam jsme se vydaly tentokrát? Pokračování příště....

Žádné komentáře:

Okomentovat