úterý 4. července 2017

Výletíme po Česku - Zámek Rájec nad Svitavou

Léto je v plném proudu a sluníčkem prozářené dny mě lákají k cestování snad ještě víc, než v zimě.
První a asi poslední výhodou práce i o víkendech je fakt, že máte kompenzované volno přes týden. Což je pro cestování super, protože nikde nejsou houfy turistů a vy si můžete vychutnat skoro privátní prohlídku.

A kde beru inspiraci na výlety? Jak víte z Facebooku, sbírám razítka do Klíče k památkám. Mají moc hezky udělaný web, kde najdete mapu s místy, které do klíče spadají. Ale myslím, že skvěle poslouží i někomu, kdo hledá vhodný výlet.

A kam jsem se to vydala tentokrát? Tak pojďme na to...

Někteří už možná uhodli, někteří možná Zámek Rájec nad Svitavou už navštívili. Každopádně já tam v životě nebyla. Rájec se mi nějak vyhýbal. Troufnu si říct, že pokud by nebyl v mapě Klíče, tak ho ani nenavštívím.
Cesta z Kroměříže trvá cca hodinku. Cesta jako taková je v pohodě, akorát na přímo na místě jsme trošku bloudili. Zámek je hezky schovaný, takže oči na šťopkách, ať ho nepřejedete tak jako my.

Vchod je jakoby z boční strany, projdete nic moc bránou a najednou se vám otevře takový krásný výhled na zámek. Před zámkem je malý rybníček, který je posázený překrásně kvetoucími lekníny. Prostě pastva pro oči hned na první dobrou. 


Po pár fotkách se přesouváme přímo k budově zámku a po cestě si všimneme plodících citrónů a mandarinek. Přistoupím blíž a omámí mě úchvatná citrusová vůně. Příroda je prostě kouzelnice.

Vstupné do zámku koupíte v levé části zámku. My (bohužel) přijeli pozdě (problémy s pejsekem), takže jsme vlastně neměli jinou možnost, než si koupit trasu "Reprezentační přízemí". Pokud tam však pojedete, vezměte si okruh velký - Reprezentační přízemí, První poschodí, Kapli. Já ho měla v plánu, ale prostě osud tomu holt nebyl nakloněn.



Okruh Reprezentační přízemí je takový základ. Průvodkyně vás provede reprezentačními sály za cca 30 min. Dozvíte se něco o historii a různé zajímavosti o/ze zámku.


Zámek Rájec nad Svitavou se může pochlubit jednou z největších zámeckých knihoven na Moravě. Představte si 3 sály plné knih - no já byla v sedmém nebi!


Pokud máte čas, můžete si zajít na kafíčko do zámecké restaurace. Mají posezení venku či na zahrádce.
Součástí zámku je i galerie, zahradnictví a také menší park za zámkem. První dvě jsme nestihli, ale park jsme si z části prošli. Jedná se o takový malý parčík, kde je (zchátralé) nefunkční letní kino. Trošku jsme se s přítelem zasnili, jak to mohlo být fajn koukat na filmy s dekou přes záda v zámeckém parčíku.
Návštěva zámku byla moc příjemná. Moji favorité byla knihovna a sál s kulečníkem. Samozřejmě mi opět braly dech překrásné lustry. Pokud tedy nemáte Rájec daleko, určitě se sem stavte!
P. S. Doporučuji spojit návštěvu zámku s blízko nacházející se krasovou oblastí Blansko - Macocha a jeskyně (Punkevní atd.). Tak budete mít o celodenní výlet postaráno. Do Blanska se rozhodně znovu chystám (byla jsem tu jako malá), ale o tom zase příště :-)
A co vy? Kam se chystáte na výlet/dovolenou letos v létě?
Těším se na vaše komentáře <3




2 komentáře:

  1. My se s přítelem chystáme do Krkonoš, Českého středohoří a Amsterdamu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je krásný plán Kristýnko! Doufám, že se všude bude líbit :-)

      Vymazat