neděle 12. března 2017

Jaký byl první ročník Yogafestu Zlín?

Když jsem v časopise Jóga dnes zaznamenala, že jógová konference letos v Luhačovicích nebude, tak jsem byla docela smutná. Praha vlakem není tak daleko, ale přeci jen Luhačovice jsou takové kouzelné, pomalé a nepřelidněné. Avšak nálada se mi zlepšila při šmejdění na fb, kde na mě vybafla událost - Yogafest ve Zlíně. Hned jsem vyplnila přihlášku, zaplatila vstupenku a začala se těšit na březen.



Unavená startuju auto a zkoumám na Googlu, kde je ve Zlíně schovaný Filmový uzel, podle mapky to není zas taková hrůza. Po lehkém zabloudění (špatná odbočka) se dostávám na místo. Parkuju a vysadám z auta. Cesta k Filmovému uzlu je ofáborkovaná, ale já je ani nevnímám a jdu rovnou za nosem. Registrace proběhne hladce, slečny jsou usměvavé a příjemné. Dostanu pásek na ruku, stravenku na oběd a taštičku s propag. materiály. Naproti recepce/registrace se nachází kavárna a jarmark, který byl moc povedený. Mohli jste si udělat radost přírodní kosmetikou, oblečením na jógu, zdravými dezertíky, ale i ajurvédskou kosmetiku. Dlouho jsem neviděla tak povedenou škálu ´´jarmarečníků´´!











Po malém rozkoukání, začínám hledat sál na první lekci. Zprvu jsem lehce ztracená, ale jen co se otočím nacházím rozpis pater. Zvídavými krůčky vcházím do sálu, kde si dám věci a jelikož mám ještě trošku času, zamířím do kavárny na ranní kávičku. Cítím se totiž nějaká unavená, což mě popravdě docela štve, protože jsem se na tenhle den těšila. Kavárna je moc hezká a útulná.







Po kávičce a trubičce (hřeším!) cupitám na moji první vybranou lekci - Kraniosakrální jógu. Vůbec jsem netušila o co jde (pro mě typické). Ráda totiž zkouším nové styly jógy a dozvídám se nové informace. Vím, že každý lektor je originál, ale přeci jen, hatha jógu si můžu zacvičit ve studiu v Kroměříži. Kraniosakrální jóga mě oslovila a po ránu mi fakt sedla. Lektoři dokonce zasadili do lekce i krátkou ukázku párové thajské masáže, která byla velmi příjemná. Moc příjemná hodina hned na začátku dne.

Druhou lekci, kterou jsem absolvovala se jmenovala - Tekuté tělo: emoce ukryté v těle. Ze začátku vypadal workshop nevinně. Jednalo se vesměs o to, jak mít tělo tekuté a uvolněné. Jak poznat podle držení těla různé typy lidí atd. Potom se to trošku ´´zvrhlo´´ - tančili jsme/pohybovali jsme se/hráli si na rovině - dělej co cítíš a jak to cítíš, nikdo se na Tebe nedívá. Což dodalo lekci úplně jiný rozměr. Byla jsem lehce překvapená, ale žážitek jsem nasála a vstřebala.

Lektoři a lekce Kraniosakrální jógy 

Lektor a lekce Tekuté tělo: emoce ukryté v těle

Bříško mi už oznamovalo, že obědový čas trošku přetahuju. Natěšená seběhnu schody do kavárny. A stalo se přesně to, čeho jsem se bála. Že jsem si neměla kde sednout chápu, bylo nás moc atd, že došel jeden druh polívky taky pochopím. Ale čekat ve frontě na oběd 30 minut a pak ho nedostat celý. To už jsem byla trošku naštvaná. Ano, jednalo se o pouhý salát, který na mě prostě už nezbyl (a to nás bylo asi tak dvacet, které čekaly na jídlo), ale vstupenka na fest nebyla levná a tohle mě docela mrzelo. Na druhou stranu, oběd byl chuťově dobrý, to se mu musí nechat. Během oběda ještě probíhala tombola (součást vstupenky) o moc hezké ceny.


Po obědě jsem si zvolila přednášku o Ajurvédě. A ta mě úplně nadchla! Přednášející byla strašně sympatická a vysvětlovala věci hlavně tak, abychom tomu rozuměli a vše pochopili. Byla jsem opravdu nadšená. K ajurvédě totiž teprve jen přičichávám a tahle přednáška ve mě rozhořela plamínek zvědavosti. Načerpala jsme informace o základech ajurvédy, povídali jsme si o jednotlivých dóšách a zabrousili i ke konkrétním příkladům/případům.



Nabitá informacemi jsem se přesunula do dalšího sálu na Yogu hravě a s lehkostí. Název lákavý, lektorka velmi příjemná, ale já...Nevím, lekce mi vůbec nesedla, začaly mě strašně bolet kolena a pak se spustila lavina emocí. V sálu jsem nemohla dýchat, protože tam byl strašně vydýchaný vzduch. Najednou jsem byla naštvaná, ani nevím z čeho. Takže jsem si musela odskočit, což není fajn během lekce já vím, ale nešlo to. Když jsem se vrátila, tak mě úplně ten vydýchaný vzduch opět rozhodil. No co vám budu povídat, byla jsem naštvaná, že jsem naštvaná. Hodinu jsem docvičila, ale necítila jsem se moc hravá, ani lehká (za což si můžu sama).

Poslední mojí vybranou lekcí jógového dne byla relaxační jóga. Lekce se nesla v pomalém tempu a já se trošku uklidnila, i když to stále nebylo ono :-( Ano i to se stává....Na něco se těšíte a pak se to najedou vše sesype jako dům z karet.

lekce a u žluté trojky lektorka Yoga hravě a s lehkostí

Pokud bych měla shrnout první ročník Yogafestu Zlín, tak prostory Filmového uzlu jsou moc hezké, ale nevím, zda jsou vhodné na akci s tolikati účastníky. Při obědě si nebylo kde sednout a při lekcích kvůli nízkému stropu a hodně lidem byl v sálech šíleně vydýchaný vzduch. Dále mě mrzelo, že fest byl v pátek a sobotu. Já bych ráda na oba dva dny a tak bych radši přivítala sobotu a neděli (v pá pracuji a brát si dovolenou mi přišlo docela zbytečné, když fest začínal v 16 h, ale zároveň než bych se do Zlína dostala, tak je po festu). Jinak velmi chválím organizaci, která byla na špičkové úrovni. Od oznamovacího emailu s programem a mapkou, přes bezproblémovou registraci, po skvělé prolínání se lekcí. Program byl sestavený taky suprově. Já osobně načerpala mnoho nových informací a vyzkoušela nové styly jógy. Jarmark byl třešničkou na dortu, opět jsem neodolala, že jo :-) Takže závěrem i přes nějaké malé ´´moušky´´ moc děkuji pořadatelům za velmi podařenou akci!

moje malé úlovky z jarmarku

A co vy a jógové festivaly? Navštívili jste nějaký a jak se vám tam líbilo? Těším se na vaše komentáře!

6 komentářů:

  1. Dobrý den,zdravim za Slunečnici. Ten oběd nas moc mrzí. Bylo to naše poprvé v cizím prostředí, s jogíny a hlavně v miniaturním výdejovém okénku kde se nahrnulo náraz 150 hladových lidí. Porce jsme měli nanormované tak jak je již 15 let varime u nas pro zaměstnance. Az ma miste jsme zjistili ze tady se ji o trochu víc,naše chyba. Jako omluvu posledních 30 jogínu,co nedostalo úplné menu přijměte prosim pozvani k nam do kavárny na kávičku 😊. Co se týče polévek, tady nas musím pochválit. Byl objednan jen jeden druh a my udělali tri druhy,abyste si mohli vybrat. Takže bylo po padesáti porcich od každé a mizela dle chuti každého. Jsem moc rada ze chuťově jsme aspon uspokojily smysly😊. Priste se polepsime a rozhodne přidáme na gramazich aby na vsechny vyšlo a neznepříjemnilo to tak krásný festival. Mějte se moc fajn a těšíme se na viděnou ve Slunecnici😉 Mia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a omluva se přijímá. Jde vidět, že vás situace opravdu zamrzela. Pozvání přijímám a tedy na viděnou u Vás ve Slunečnici :-)

      Vymazat
  2. Také jsme tam byly, dokonce na třech stejných lekcích, program byl super - kraniosakrální jóga, jin jóga byly nejlepší.
    Je super, že je festival ve Zlíně, ale i já mám poznatky ke zlepšení:
    1. oběd - dlouhé čekání 40 min., žádné místa k sezení, po vystání fronty nám bylo řečeno že došla rýže i salát a pak i jáhly... což se mi nezdá moc korektní, když jsem si oběd řádně zaplatitla oběd byl na počet porcí.
    Určitě bych rozdělala oběd na dva turnusy, jídlo se má jíst vědomě tak jako cvičit jógu.
    2. vyzouvání v sále - protože účastnici chodili po sále v botech již po první lekci člověk ležel v nečistém prostředí
    3. ozvučení některých lektorů - relaxační jóga v sobotu večer - i když byl člověk v první řadě nebylo naprosto rozumět. Magdalena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář Magdi :-) S tou trojkou též souhlasím, hodina byla dobrá, ale šlo opravdu špatně slyšet! Tak si snad pořadatelé článeček s komentáři přečtou a příští festival bude na jedničku :-) Přeji Vám krásný den Magdi!

      Vymazat
    2. Pořadatelům jsem to psala prvně, zpětná vazba je potřeba ať si příští ročník užijeme ještě více! Hezké jógové dny ;)

      Vymazat
    3. Tak to má být! Hezké jógové dny i Vám Magdi :-)

      Vymazat