čtvrtek 5. ledna 2017

Moje jógová knihovna


Tištěné knížce se nic nevyrovná! Souhlasíte se mnou? Ten pocit, když ji pevně držíte v rukách a stránky vám kloužou mezi prsty je nenahraditelný žádnou čtečkou knih. Vždycky jsem je měla ráda (jak knihy, tak časopisy), ale největší láska zahořela až při mém pobytu ve Francii. Začala se mi totiž ztrácet čeština. Ten kdo žil (žije) v zahraničí pochopí. Při mé smůle navíc nikdo česky mluvící poblíž nebyl a já postupem času přestala mluvit i přemýšlet v češtině. No a abych nečelila zděšeným výrazům rodiny a českých přátel při svých pobytech v domovině, poctivě jsem do Francie tahala knížky v češtině.

Láska ke knihám zůstala i po mém návratu. Čtu romantické oddechovky a pak takové ty ´´teď mě baví něco´´ a chci vědět o tom co nejvíc. Takže asi víte kam mířím a jaké knihy teď u mě vedou :) Nebudu to prodlužovat. Přijměte pozvání a nakoukněte do mé jógové a tak trochu i motivační knihovničky. Jste vřele vítáni! :)


Body Book a Longevity Book - Cameron Diaz
První kniha, která mi otevřela oči, co se týče výživy a pohybu. Díky ní jsem začala hledat pohyb, který by mě bavil a přes různé zkoušky našla jógu :) Dále se zasloužila o to, že jsem zařadila červenou čočku, hnědou rýži či quinou do jídelníčku. Pokud máte odpor ke knížkám ´´celebrit´´, tady nemějte strach. Je to opravdu perfektní kniha, která vás seznámí s vaším tělem. Nejde o rozsáhlou autobiografii Cameron. Na Vánoce jsem dostala pokračování Body Booku - Longevity Book, která se více zaměřuje na umění stárnout a užívat si života naplno v každém věku.






Powerjóga nová cesta, Jóga, dech a meditace, Jóga, očista a rituály - Václav Krejčík
Vašek je ikona jógy v Čechách. Je inspirativní sledovat jeho cestu a vývoj. Od fitness a aerobicu přešel na powerjógu a nyní se začíná věnovat i restorativní józe. Jelikož jsem se zúčastnila Jógové konference, tak se můžu pochlubit i autogramem :)
Powerjóga, nová cesta - základ pro každého, kdo chce praktikovat jógu (nejen powerjógu), seznamuje čtenáře se základy jógy, vysvětluje jednotlivé ásany a sestavuje speciální cvičební sestavy.
Jóga, dech a meditace - je takovým indickým deníčkem. Vašek vás velmi barvitě seznámí s Indií se všemi klady i mínusy. Nechybí zde jógová praxe sestavená z ásan, pránájámy a detoxikace. Při čtení jsem si připadala, že sedím/stojím vedle něj a prožívám vše s ním. Knížka je totiž velmi čtivá a vtáhne vás přímo do Indie :)
Jóga, očista a rituály - čeká na své přečtení. Měla by být pokračování knihy předešlé se zaměřením na očistu těla, mysli a vědomí. Opět protkaná zkušenostmi z Indie.




Vyučujeme jógu, Klasická Hatajóga, Jóga krok za krokem
Jelikož mě jóga opravdu baví a chci se jí začít věnovat více do hloubky, pořídila jsem si tyto knížky. Vyučujeme jógu - moc povedená knížka, která perfektně shrnuje filozofii jógy a její historii. Radí jak vyučovat ásany, pránájámu, meditaci a co vše znamená zvolit si jógu jako povolání.
Jóga krok za krokem - sestava 52 lekcí. Co lekce, to jeden týden. Na konci lekce jsou pokyny co dělat a procvičovat v daném týdnu doplněné otázkami shrnujícími nastudované učivo. Zjednodušeně: první je látka k naučení, poté jsou pokyny co procvičovat a nakonec je přezkoušení v rámci otázek.
Klasická Hathajóga - totální souhrn hathajógy. Seznámí vás s jemným jógovým cvičením, očistnými technikami, anatomií těla, ásanami, pránájamou, mudrami a poslední část patří Rádžajóze. Můj osobní poznatek: dost těžko se mi zvyká na jógína, který je na fotkách. Dle mě vypadá docela hrůzostrašně, hlavně při různých očistných praktikách :D


Kuchařka podle jógy
Nejdřív jsem si myslela, že je to nějaký marketingový tah. Cvičí se jóga, tak je vše ´´jógové´´. Ale knížka mě velmi překvapila. Rozděluje člověka na 2 typy - energický a klidný. A dle tohoto rozdělení doporučuje recepty i sestavy cvičení. Nechybí ani tipy na stravování pro lepší meditaci. Recepty jsou zajímavé. Rozhodně knížku doporučuji alespoň půjčit v knihovně pro inspiraci co uvařit na oběd/večeři :)



Jóga a duchovní život - Srí Chinmoy
Kniha, kterou můžete číst pořád dokola a vždy v ní najdete nové poselství. Jedná se vlastně o pohled na jógu a duchovní život podle Srí Chinmoye. Odpovídá na odpovědi jako: co je jóga, co je smyslem života, jak chápat meditaci a karmu a v neposlední řadě poodhaluje roušku tajemství vnitřního míru.


Kniha Náboženství
Tohle je pecka! Teda pro ty, kdo mají ´´bordel´´ (promiňte, ale nemám jiné synonymum k tomuto slovu) v různých náboženstvích. Perfektně zpracovaná knížka, která věcně a srozumitelně vysvětluje historii každého náboženství a jejich hlavní myšlenky. Je zde i jasně uvedeno co je jóga - pro ty co si pořád myslí, že ´´jóga je náboženství´´ a nebo pro ty, kdo si myslí, že praktikovat jógu znamená být hinduistou či buddhistou.



O lásce, Osud, svoboda a duše, Muž, který miloval racky, Prázdný člun - Osho
Od náboženství se přesouváme k ´´nenáboženství´´. Osho je kontroverzní člověk a rebel. Všechny náboženství smetává ze stolu a apeluje na člověka. Velmi zajímavé názory, které mi rozšířily obzory. Nehledě na to, že jeho život byl velmi divoký a sem tam kázal vodu a pil víno (např. nebuďme materialisti a sám měl několik Rolls Royců). Pokud vás neuspokojují zajeté koleje a názory, doporučuji!


Muž, který chtěl být šťastný, Den, kdy jsem se naučil žít, Bůh chodí...- Laurent Gounelle
Laurent Gounelle je spisovatel jak já říkám ´´motivační literatury´´. Z těchto tří knih je nejlepší Muž, který...Tu bych doporučila každému, který stojí na místě, či na životní křižovatce. Kniha vás odpoutá a posune dál. Motivuje vás nebát se a začít si plnit své sny. Protože je jen na vás, zda budete šťastní či nikoliv. Je na čase vzít svůj život do svých rukou.



Jíst, meditovat, milovat - Elizabeth Gilbertová
Poslední knížka je třešničkou v mé knihovně. Kdo nečetl, určitě viděl film. Děj asi nemusím přibližovat - cesta za poznáním sebe sama v Itálii, Indii a Indonésii (Bali). Spíš mě překvapila zpráva, že po dlouhých letech nastal krach vztahu s kniho-reálnou láskou a že si Liz našla přítelkyni. Což mě přivedlo zpátky do reality, že mít vztah není pohádka a každý má ´´něco´´. Je pouze na partnerech, zda to společně překonají, či se odloučí.


Malý tip na závěr! Před koupí knihy se vždy koukám na www.databazeknih.cz. Najdete zde procentuální hodnocení knih od čtenářů a rozsáhlé recenze jednotlivých knih (všech žánrů). 

A jaké jsou vaše oblíbené jógové či motivační knihy? Máte nějaký tip na zajímavou knížku? Těším se na vaše komentáře :)

2 komentáře:

  1. Spoustu knih mám doma také a jsou skvělé, určitě bych doporučila ještě Mudrc, surfař a byznysmenka, Mnich, který prodal své ferrari nebo Jóga: Fakta a mýty. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tipy! Na Jóga: Fakta a mýty se chystám, slyšela jsem na ni samou chválu 😊

      Vymazat