středa 11. ledna 2017

Jógový pobyt? Pár tipů jak si ho užít naplno!

Nový rok - nová předsevzetí, plány a také chuť zkusit něco nového. Jedním takovým neuskutečněným plánem z minulého roku může být jógový pobyt. Je mi jasné proč takový pobyt odkládáte, mysl je všemocná a její fantazie je velmi barvitá. Já bych mohla vyprávět, ale od přírody jsem docela vzdorovitá :-D, takže vždycky vytěsním všechny negativní myšlenky a postavím jednu pozitivní, na které založím svůj ´´záměr´´ a většinou se do všeho pustím. A tak se stalo, že jsem se v září 2016 konečně rozhoupala na svůj první jógový pobyt. Samozřejmě, že můj katastrofický scénář typu - nedojedeš, vybouráš, píchneš, ztratíš se, ztrapníš se, budeš mít nefajn spolubydlící, budeš se nudit - se nekonal. Bylo to odpočinkové, jógové a příjemné.

můj jógový pobyt se neobejde bez četby

Protože jógový pobyt je takovým speciálním pobytem, sepsala jsem pro vás pár tipů/rad a doporučení, co dělat před/po/během pobytu, aby jste si ho maximálně užili a přijížděli zpátky domů jako znovuzrození :-)

Tip č. 1: Zjistěte si co nejvíce informací o pobytu
Sice vám to zabere extra čas navíc, ale tady se opravdu vyplatí tzv. dvakrát měř a jednou řež. Podrobně se seznamte s programem a zeptejte se sama sebe, jestli vás oslovuje. Pokud vám je něco nejasné zeptejte se organizátora. Není nic horšího, než si pak říct - já si myslela, že to bude tak či onak. Vyhnete se případnému rozčarování, v horším případě zklamání. Nezapomeňte také zjistit, jak je to s jídlem a dopravou do pobytového místa. Obvykle pokud není zajištěna doprava, domlouvá se více účastníků, že se svezou jedním autem. Vám to ušetří drkotání v autobuse/vlaku a ´´řidič´´ bude rád, že mu přispějete na naftu :-) V dnešní době se na veškeré akce vytváří fb události, ve kterých jsou pravidelně aktualizované informace o pobytech.

Tip č. 2: Zjistěte si co nejvíce informací o možnostech místa pobytu
Když už máte vše zjištěné, co se týče programu pobytu, určitě nezapomeňte taky kouknout na možnosti místa pobytu. Některé pobyty jsou napěchované programem, jiné jsou volnější. U druhé varianty chce popřemýšlet, co budete ve ´´volném´´ čase dělat. Pokud máte v plánu relax u knížky, tak je to jasné, ale pokud chcete trošku poznat okolí a nechat se hýčkat, je dobré popřemýšlet nad otázkami - Jedete do hotelu/penzionu/ubytování v soukromí - jaké služby nabízí? Je zde wellness/masáže/bazén? Je to velké/malé město? Jaká je možnost kultury/turismu v destinaci? Až budete mít vše naplánované, nezapomeňte si vytvořit předběžnou kalkulaci kapesného (samozřejmě u víkendových a ČR pobytů tohle není až tak důležité, delší a zahraniční - nutnost)

Tip č. 3: Koho vzít s sebou?
Jedno z nejdůležitějších rozhodnutí. Já mám na to dva pohledy. První je, že si chci udělat ´´dámskou´´ jízdu. Takže vezmu nejlepší kámošku/sestřenici a užijeme si relax víkend. Druhým je totální vypnutí a ponoření se sama do sebe a to nejlépe uděláte, když pojedete sama. Nemusíte se toho bát, pokud se vám bude stýskat po klábosení u kafíčka, určitě si někoho najdete, protože přece jóga spojuje :-)

Tip č. 4: Předsudky, špatné myšlenky, výčitky nechte doma
Pokud si chcete pobyt užít, nechte všechny zlé myšlenky doma. Dopřejte si alespoň těchto pár dní bez problémů, špatných zpráv a výčitek. Neposuzujte, nekritizujte, neporovnávejte. Každý jsme nějaký. Máme svoje problémy, slasti a strasti.

Tip č. 5: Totálně se uvolněte a žijte tady a teď
Rozpusťte veškeré napětí v těle a v hlavě. No a co, že máte největší zadek ze všech zúčastněných jogínek. No a co, že nemáte krásnou podložku. No a co, že nemáte perfektní jógový outfit. No a co, že vypadáte hrozně nenamalovaná. Všechno to vypusťte a užívejte si krásu jógy. Cvičte, praktikujte a na ješitný a povrchní svět zapomeňte. Žijte tady a teď. Napojte se na svoje srdce, na samu sebe.

Tip. č 6: Jezte, pijte, dýchejte
Většina jógových pobytů nabízí varianty pokrmů - klasika s masem, vegetariánské, veganské. Já jsem masař (hrůza já vím), ale při takových pobytech volím opak, tedy vegetariánskou stravu a musím říct, že se vždycky cítím tak nějak lehčí. Vyzkouším si, že je dobré sem tam udělat změnu a tělu trochu odlehčit :-) Co se týká dýchání, nasávejte vzduch plnými doušky. Většina pobytů jsou na krásných místech - hory/moře/vesničky, kde je prostě úžasný vzduch. Proto se cítíte tak skvěle po venkovní pránájámě a jde vám tak nějak i líp.

Tip č. 8: Poděkujte a rozlučte se
Základy slušného chování a etiky postupně mizí nezdá se vám? Takže prosím, buďte revolucionáři a hezky při příjezdu pozdravte a při odjezdu se rozlučte. Pokud je na místě i organizátor pobytu, nebojte se mu říct své poznatky, plusy a mínusy. Pomůžete mu ke zdokonalení příštího pobytu. Poděkováním vyjádříte úctu a zahřejete na srdci i největšího ´´mrzouta´´ :-)

Tak to jsou mé tipy jak si užít jógový víkend/týden/měsíc a pro představu jak vypadá ´´jógové pobytové místo´´ přikládám pár fotek z mého prvního jógového pobytu - Ekologická vesnice Hoštětín, centrum Veronica.




recepce plná lahodného moštu - Veronica disponuje i moštárnou

přístřešek, pod kterým jsem si četla za deště


sušárna/sušírna ovoce


popisky kam se podíváš, aneb seznamte se prosím - tady vaše příroda


jablíčkový ráj, aneb naše jógová zahrada

procházka ranní rosou v trávě...my to měly ještě okořeněné ´´stezkou´´- kameny, kůra, písek, studený potůček a rosou zase zpátky na ranní jógu

A kdo takové jógové pobyty nabízí? Zkuste se zeptat ve vašem jógovém studiu, popř. u speciálních cestovních kanceláří, které se zabývají aktivní dovolenou.
Pokud jste z Kroměříže a okolí doporučuji: www.flow-yoga.cz (ČR - Čeladná) nebo www.jogakromeriz.cz (ČR - Luhačovice, Bystré, Hoštětín)

Máte zkušenosti s jógovým pobytem, či tip na konkrétní jógový pobyt? Ráda si vaše postřehy přečtu v komentářích :) Krásný den moji milí čtenáři <3

Žádné komentáře:

Okomentovat