pátek 20. dubna 2018

Šperky, které nejsou pouhou ozdobou

Pokud praktikujete jógu, tak jste si určitě všimli, že lektorka a nebo spolujogínové/jogínky mají na zápěstí sadu náramků, či jim na krku jim visí korále. Mnoho studií dokonce tyto šperky i prodává.

Zajímá vás jejich význam, jak se používají, z čeho se vyrábí a kde si je můžeme koupit? Pokud jste odpověděli alespoň na jednu otázku odpovědí ANO, tak je tento článek přímo pro vás! Uvelebte se a jdeme na to :-)


MALA
Tak jako křesťané mají růženec, tak hinduisté a buddhisté mají svoji Malu. Mala v sanskrtu znamená náhrdelník nebo věnec. Jedná se o tradiční růženec, který se nosí v ruce, omotaný kolem zápěstí či na krku. Tradiční Mala má 108 kuliček, avšak pro určité obřady a rituály se může používat i jiný počet kuliček. Tento růženec se používá k počítání při odříkávání posvátných manter. Začátkem i koncem Maly je tzv. kulička učitele/guru korálek, která symbolizuje moudrost i prázdnotu. Po odrecitování 108 manter a projití celé Maly se otočí a nový cyklus začíná v obráceném směru, dle tradice se guru korálek nesmí překročit. Kuličky, z které je Mala vyrobena, mohou být z různých přírodních materiálů - dřevo, plody, kosti, polodrahokamy. Jak používat správně Malu při odříkávání manter a jaké mantry zvolit určitě nejdete webu, či v knihách. Já osobně ji zatím používám jako šperk a také trošku na meditaci - pozoruju ji. Zkoumám každý korálek, spoj, nitku a kochám se jí. Jsem tady a teď, já a moje Mala, což je vlastně taková malá meditace.

Jak takové Maly vznikají a kde se dají koupit? Asi nejlepší je jet přímo do Indie či Nepálu a Malu si koupit tam. Pokud ale tohle nemáte v plánu a na webu vám tato koupě přijde příliš neosobní - což opravdu nedoporučuji (Mala by k vám měla přijít, měla by vás oslovit, což virtuálně tak nějak nejde). Tak doporučuji vytipovat si nějakého ručního výrobce, který to dělá od srdíčka. Já měla to štěstí a díky blogu se potkala s Luckou, která tvoří Maly, náramky a dokonce klíčenky pod hlavičkou Yoga_styl. Lucka je usměvavá maminka, která se k výrobě těchto krásných věcí dostala jak jinak než přes jógu. Začali ji fascinovat minerály/polodrahokamy a šperky z nich. No a protože je to holka šikovná, tak se rozhodla, že si šperky vyrobí sama. Nemyslete si však, že byla za pár hodin hotová. Lucka se mi přiznala, že než se naučila vytvořit Malu tak, jak má být, trvalo jí to dva měsíce. Ale ani to ji neodradilo a zamilovala se do tvorby natolik, že začala dělat Maly a náramky i pro zákaznice. Každý šperk pečlivě s vámi prokonzultuje (můžu potvrdit) a snaží se vyhovět všem požadavkům. Jelikož jsou různá přání vznikají tím unikátní výrobky, ke kterým by jste dvojče hledali marně.


NÁRAMKY
V jógových vodách natrefíte na zápěstí, které jsou obtěžkané náramky a to hlavně z přírodních materiálů. Základem jsou buď minerální kameny, rudraksha/Boží slzy (semínko z věčně zeleného stromu Elaeocarpus ganitrus) nebo dřevo. Často jsou náramky doplněné klasickými korálky a také přívěškem. Vliv náramku je dán materiálem. Např. růženín je vhodný pro lásku, ale také i pro určité znamení. Věřte mi, že těch výkladů "co na co" je tolik, že člověk by musel být chodící encyklopedie, aby si určil vhodný náramek. Já se řídím tím, že mě náramek musí zaujmout a přitáhnout. Pokud se tomu tak stane, tak až po koupi většinou zjišťuji na co je :-) Ale ano, i já jsem šla do esoterického obchůdku a potřebovala na určitý problém náramek a koupila si ho. Záleží opravdu na tom, proč a z jakého důvodu si náramek pořizujete. 

 Jedna důležitá rada - šperky z minerálních kamenů je třeba znovu nabíjet. Jelikož ne všechny se mají rády se sluníčkem (tahá barvu), doporučuji naskládat kameny/šperky do mističky a vystavit je při úplňku na měsíční světlo. Po tomto rituálu by měli být opět nabité a připraveny pomoci. 

 Ať už Malu/náramky/kameny nosíte v jakékoliv formě a používáte je jakýmkoliv způsobem, nebo se teprve chystáte, tak vězte, že je to vaše věc. Nestresujte se z toho, že u toho neodříkáváte mantry, že si nejste jisti jestli ten a ten kámen je vhodný pro vaše znamení. Mějte na mysli, že šperky nemohou vyléčit chřipku nebo zlomené srdce. Berte tyto skvosty jako oporu, hledejte v nich hloubku a tajte dech nad jejich krásou. Vkládejte do nich jen to dobré, které si následně ve špatných chvílích můžete zase od nich vzít. Tyto šperky berte jako talisman, jako takové malé přenosné štěstí.

S láskou, Veronika

Na fotkách jsou náramky, Mala a klíčenka od Yoga_styl. Pokud se vám líbí můžete si je objednat na Facebooku: @Yogastyl, či na Insatgramu: @Yoga_styl. 

Žádné komentáře:

Okomentovat