středa 12. dubna 2017

Workshop Jóga stínu: Strach s Braborou Hu ve Zlíně

Barboru Hu znám z časopisů Jóga Dnes, Ona Dnes a taky si od ní přečtu nějaký ten článeček/postřeh na webu. Paradoxně jsem zatím nečetla její knihy (chyba, kterou musím co nejdříve napravit). Barča na mě  vždycky působila takovým "mystickým dojmem". Pro mě to není taková ta vystajlovaná jogínka ze žurnálu. Hned od pohledu (na fotkách) a taky z jejího pera jsem věděla, že ona je prostě jiná. Cítila jsem, že ona bere jógu ještě z jinačího pohledu než všichni ostatní. 

Při šmejdění na fb (jak jinak) jsem narazila na její workshop ve Zlíně. Zaradovala jsem se, ale vlastně jsem i zapochybovala. Je tohle vážně pro mě? Chci zabíhat do nitra a své hloubky? Chci řešit své problémy při hodině jógy? Nebo chci zůstat sluníčková, sem tam se ponořit do sebe, ale smýšlet vesměs pozitivně? Odpověď přišla vzápětí...Na workshop půjdu, chci Barču zažít na živo, chci si šáhnout do své špíny. Chci se pídit po spojení jógy s psychologií. Chci aktivovat svoje myšlení a otevřít hlavu/mysl novým názorům/myšlenkám.




Workshop se konal v Zenergy jóga studiu v Zlíně, který je ve stejné budově jako oční klinika Gemini. Já to pracně hledala na navigaci, protože jsem tomu nemohla uvěřit, že by to tam mohlo být. Myslela jsem si, že se jedná o nějaké studio v těsné blízkosti Gemini (znáte navigace). Každopádně jak se říká  - líná huba, holé neštěstí, takže jsem šla na recepci Gemini (všichni na mě zírali v těch mých zářivých legínách :-D) a pán mi s klidem oznámil, že jsem správně, jen musím jít o patro níž.

Mega akvárko v relax lounge

Zázemí studia je moc hezké, jde vidět že je vše nové. Před sálem jsou toalety, šatna, relax lounge a taky recepce, která desingově ladí se sálem. Sálek je menší, ale dle mě je tak akorát. Kromě jedné strany je celý posetý okny, takže studio je bezvadně prosvětlené. Vévodí zde oranžová barva, což mému oku moc nelahodí, ale komplexně to vypadá hezky.

Sál má i mini zázemíčko, kde jsou schované deky a další jógové pomůcky


První částí workshopu byla teorie. Naklepli jsme téma čakra jógy a orientovali se na téma STRACH. Barča nám objasnila jaký je rozdíl mezi strachem a úzkostí. Co vše s náma strach dělá (s myslí i tělem) a proč ho máme. Ve výkladu se opírala i o psychologii, takže nám dávala různé příklady pro lepší vstřebání informací. Na hodně věcí jsem nevědomky kývala hlavou. Jedna věta mi utkvěla v hlavě - mysl/hlava zůstává radši v jistotách než v nejistotách, i když jsou některé jistoty pro nás špatné (např. špatná práce, nefungující vztah..). Což si myslím, že je pravda. Hodně jsme se bavili i o tématu rodiče x děti. Kolik toho předáváme dětem a ani si to vlastně neuvědomujeme. Svým chováním nevědomě formujeme mysl/vzorce přemýšlení dítěte. Co vám mám vykládat, teorii jsem hltala Barči ze rtů. 



Druhou částí byla praxe, která se dělila na tři části. Začínali jsme dynamičtější jógou, která střídala stavy zatnutí a uvolnění. Poté následoval volný třes, taneční uvolnění (bezmyšlenkovité, tančení jak nás napadne a tělo chce), krátké sezení/meditace pro uvolnění a nakonec šavásana. Zní to asi divoce, ale byla to hodně zajímavá zkušenost a můžu vám říct, že jsem se sice cítila na hraně uvolněnosti a unavenosti, ale taky jsem cítila, že se přebytečná energie vyplavila. Při závěrečné šavásaně Barča zpívala mantru live a to mě úplně překvapilo! Vykouzlilo mi to úsměv na rtech. Živý zpěv byl jako pohlazení po těle, nádhera!!! Celý workshop jsme zakončili třemi společnými ÓM.


Z workshopu jsem měla strašně dobrý pocit a odcházela jsem plná informací. Barča mě donutila přemýšlet a dokázala v mojí mysli spojit různé vzorce v mé mysli s mým chováním. Děkuji Baru že jsi "jiná" a že při svých workshopech suše neříkáš teorii, ale nutíš studenty používat mozek :-)

Závěrem chci jen říct, že workshop s Barčou asi nebude pro každého. Pokud berete jógu jako cvičení a nějak nemáte potřebu se dál v tom piplat (a to neberte špatně, každý to máme jinak :-), tak vám určitě bude stačit klasická lekce ve vašem studiu. Pokud ale jste jako já a prahnete po informacích, které jdou do hloubky (a sem tam narazíte na nějakou tu negativitu), tak rozhodně workshop s Bárou doporučuju všemi dvaceti!

Víte já jsem tak po workshopu přemýšlela, proč vlastně jsem "všude" jak řekla Lenka, když jsme se opět potkaly (já totiž vymetám všechny jógové akce :-D). Dám vám příklad - když někdo miluje zmrzlinu jen z té podstaty, že je to zmrzlina, nezávisle na příchutích, co udělá? No, zajde do cukrárny a chce ochutnat všechny příchutě, protože ji prostě zbožňuje! A postupem času, po různých testech si oblíbí pár favoritů. A tak je to i se mnou a jógou...miluju jógu jako takovou, ochutnávám různé její příchutě (jin jóga, čakra jóga, hatha jóga), od různých cukrářů (různí lektoři a různá studia) a začínám si vytvářet svůj názor a začínám mít i své oblíbence. Možná jich bude víc, možná jen jeden, kdo ví?

A co vy? Jak to máte? Který styl jógy vám je nejbližší?

2 komentáře:

  1. Moc pěkný článek! S Bárou jsem ještě neměla tu možnost se setkat, ale moc ráda bych někdy na workshop zajela!
    Jinak já prozatím jedu na vlnách jemnější, restorativní jógy. Prostě poslouchám tělo, a vím, že po minulých X měsících, možná letech, prostě potřebuju totálně vypnout, přepnout a nabrat síly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu a komentář! To je nejlepší, co může člověk udělat - poslouchat své tělo, ono opravdu nejlépe ví, co mu udělá dobře :-) Poklidné jógování a krásný den přeji :-)

      Vymazat