úterý 20. prosince 2016

Jin jóga aneb poznej svůj vnitřní vesmír


Žijeme na Zemi, kde vše existuje v protipólu. Den a noc, slané a sladké, světlo a tma, muž a žena, jin a jang. Jóga je jediný pohybový ´´sport´´, který vám může nabídnout jak jangové lekce, tak jinové lekce. Tedy laicky řečeno, jangové - to je to, co je běžně veřejnosti známé tzn. power jóga, hatha jóga atd. a jinové - jin jóga. U jangových lekcí se dbá na protažení těla a zapojujeme při ní hlavně svaly, u jinových se jde do hloubky (kosti, klouby a hlavně pojivové tkáně).

Důležité je uvědomit si, že jinové lekce mají být pouze doplňkem jangových lekcí. Jin jóga se hlavně využívá k prohloubení jógové praxe, uvědomění si sebe sama a svého vnitřního vesmíru. Při praktikování dochází k uvolnění svalů a tím se nastoluje rovnováha a harmonie v těle, která je základem pro jangové lekce. Já osobně jin jógu beru jako takovou lekci pro uvolnění stresu a deprese. Je to taková relaxační masáž vnitřního sebe sama :-)


Klasická jinovka netrvá 45 či 60 minut. Připravte se minimálně na 90 - 120 minut, protože se v každé asáně setrvává cca 3 - 5 minut a navíc jsou jednotlivé základní pozice prokládány buď šavásanou či proti pozicemi pro uvolnění. Při jin józe se využívá různých pomůcek - bolstery, meditační sedáky (polštáře), deky, bloky. Nebojte se je využít. Jóga není sportem, při kterém soutěžíme. Jde především o vás, takže se nepřepínejte, jelikož to může mít opačný efekt. Je daleko lepší využít pomůcku a mít tělo správně v jednotlivých asánách nastavené. Do pozic vcházíme pomalu a nastavujeme tělo do individuální hloubky dané pozice. Lehké táhnutí by vadit nemělo, nesmí však bolet (brnění, mravenčení, vystřelující bolest).

Masáží vnitřního těla se nejen uvolňují svaly, ale také emoce. Může se dostavit pláč, či vlny štěstí. Pokud se dostaví první varianta, tak vězte, že i pláč patří k očistě, proto ho nezadržujte a nechte ho volně plynout. Zkušený lektor/lektorka vás ´´neodsoudí´´, ba naopak.

Lektoři jin jógy doporučují přioblíct se na hodinu. Důvodem je to, že při jin józe se svaly neprotahují ale uvolňují, tudíž tělo produkuje míň tepla. Já mám zkušenost s tím, že  místnosti bývají na lekce jin jógy trošku více vyhřáté, takže to vlastně není třeba. Při jin józe se určitě setkáte i se svíčkami, muzikoterapií, prodlouženou relaxací, mazání olejů na zátylek či nahřátých polštářků na oči. Je to prostě pohlazení po duši. Já odcházím vždy jako znovuzrozená :-)

Pokud jste z Kroměříže (a okolí) doporučuji jin jógu ve Flow yoga studio (www.flow-yoga.cz) a dále workshop jin jógy v Satyam ve Zlíně.

A jak to na takové jin józe vypadá?








I takový dáreček můžete dostat na závěr jin jógy (´´andělská´´ jin jóga ve Flow yoga studio)


A co vy? Doplňujete svoji jangovou praxi jin jógou? 

P. S. Za fotky děkuji Šárce z Flow yoga studio :-)

2 komentáře:

  1. Už delší dobu si říkám, že bych jin jógu chtěla vyzkoušet, určitě se do toho brzy pustím. Prozatím asi jen doma, třeba později najdu i nějaké studio. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji, opravdu se po ní citim jako nový člověk a jsem tak nějak víc i spojena sama se sebou 😊

      Vymazat