sobota 17. prosince 2016

Hot news - zlatá adventní sobota v Olomouci

Protože Štědrý den se nám blíží a já už mám (dávno) nakoupené všechny dárečky, využila jsem volna a navštívila jsem adventní Olomouc. Vánoční Olomouc je okouzlující. Pro mě jsou místní adventní trhy jedny z nejhezčích, co jsem kdy viděla. A tak nějak se stalo tradicí, že si sem každoročně zajedu užít vánoční atmosféru.

Mini procházka po adventní Olomouci začala na Dolním náměstí. Náměstí se pyšní velkou ledovou plochou, kde si můžete půjčit brusle a zablbnout si na ledu. Při bruslení vás může šimrat v nose vůně jehličí, která se line od prodeje stromečků, který je těsně pod ledovou plochou. Pokud vás bruslení nebere, můžete si koupit punč a třebas se dívat na ty ostatní nadšence, kteří do toho šli. Je moc hezké vidět (i v dnešní době), jak málo stačí ke štěstí dětem. Stačí led, pár brusliček a rázem vidíte třpytivé jiskřičky v očích :-)


Po pár krocích jsme došli na Horní náměstí. Mě se na něm nejvíc líbí to, že radnice je tak nějak uprostřed, takže tuhle nádhernou stavbu můžete prozkoumat ze všech stran. Co se týče stánků výběr je pestrý, od čepic, zvonečků, ruční keramiky, přes pečené kaštany, klobásky, sýry až po oblíbený punč. My jsme letos ukořistili krásný zvoneček, aby měl u nás Ježíšek čím zazvonit až přijde :-) No a samozřejmě jsme si dali punč. Volba padla na Vídeňský punč (Olomoucký jsem nenašla :-D) a byl výborný! 











Po punči jsme se vydali ke kostelu, který jsme zahlédli mezi domy z náměstí. Moc se mi  nechtělo, nebudu vám lhát, byla mi totiž šílená zima, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem vyrazila. Kostel sv. Mořice je zajímavý svojí věží (bohužel není přístupná),vypadá totiž spíš jako věž hradu, než kostela. 







Varhany mi samozřejmě opět vzaly dech (tak jak v každém kostele). 


A poté hurá na oběd. Nepálská restaurace je naší jasnou volbou (nikam jinam nechodíme, když jsem v Olomouci). Vždycky když vejdu, tak si chci objednat něco jiného, abych vyzkoušela co nejvíce ´´chutí´´, ale jakmile padne zrak na Tikku Masalu je rozhodnuto. Tikka Masala je spíše indická specialita, ale já si nemůžu pomoct. Jak já ji zbožňuju! Mohla bych se ji ujíst, ta kombinace chutí a ta její jemnost, sbíhají se mi sliny jen na to pomyslím. Každopádně Nepali restaurant vřele doporučuji, jen teď v sobotu tam bylo plno a na jídlo jsme čekali hodinu, což se běžně u nich nestává.





Po pozdním obědě jsme se vypravili zpátky domů a do reality - nákup jídla, vaření, uklízení. Ale i tak se mi to vše nějak dělalo líp po tak krásném dni. 

A co vy? Byli jste v (adventní) Olomouci? Jak trávíte zlatou sobotu?

2 komentáře:

  1. Já jsem byla na trzích v Olomouci dva roky zpátky a moc se mi tam líbilo. :)

    OdpovědětVymazat