úterý 2. května 2017

Řím - Vatikán...díl III.

Poslední den jsme zasvětily Vatikánu. Budíček zazvonil velmi brzo, aby jsme nemusely čekat v dlouhých frontách. Po snídani v naší oblíbené kavárně jsme se vydaly na metro. Cesta trvala cca 15 minut. Docela jsme se mačkaly, ale to se dalo čekat, protože byl klasický pracovní den. Výhodou je, že výstup z metra je asi 5 minut od náměstí sv. Petra.





Před branami Vatikánu resp. Svatopetrského náměstí na nás čekala nemilá fronta asi na 30 minut. Po projití bezpečnostních bran jsme strnuly. Všude samé židle, houfy lidí, které mají pozvánky v rukách. Co se tady bude dít? Ptám se sama sebe a potom i francouzských spolusedících. Trošku si mě prohlíželi, jestli jsem nespadla z višně, že to přece musím vědět :-D Každopádně mi to vysvětlili - každou středu má Papež audienci. Cožeee?? My uvidíme Papeže? Tak to byla bomba, na kterou nám nevadilo čekat hodinu :-)

Jak taková audience probíhá? Nejdřív se četli zdravice v různých světových jazycích a pak konečně přijel ON. Přijel svým typickým papamobilem a dělal kolečko kolem náměstí. No a my měly neskutečné štěstí...koukejte jak jsme byly blízko...


Po objížďce náměstí a zdravení se s lidmi - což je dle mě naprosto úžasné, že je tak vstřícný a dokonce se někde i zastavil, sem tam pohladil a požehnal dětem, následovala promluva/proslov, která bohužel nebyla ani v angličtině, ani ve francouzštině, takže jsem nerozuměla. I tak, podle intonace a také prožitku bylo vidět, že vše co říká opravdu prožívá a myslí ze srdce vážně. A jako pravá hvězda - promluva se promítala i na velkých plátnech/TV, aby ho viděli i lidé na konci náměstí.



Samozřejmě na náměstí bylo neskutečné kvantum lidí. Nechápu, že jsme se dostaly tak blízko. Měly jsme opravdu velké štěstí! Dokonce zde plápolala naše česká vlajka...hned jsem si připadala jako doma!


Po tomto zážitku jsme celé nadšené pokračovaly do Vatikánských muzeí. Nachází se asi 10 min chůze od náměstí a frontu jsme čekaly cca 45 min . Vstupenky se dají koupit i on-line předem, tak elegantně můžete obejít čekání ve frontě. My bohužel přesný den návštěvy Vatikánu nevěděly, takže jsme si vystály frontu.

Hlavním cílem v muzeu byla Sixtinská kaple s Michelangelovými freskami a Rafaelovy síně s jeho freskami. Musím říct, že celkově muzeum je naprosto úchvatné! Vstup je dražší 16 E, ale opravdu stojí za návštěvu. Vůbec si nepřipadáte jako v klasickém strohém muzeu. Od podlahy až po strop je muzeum nádherně vyzdobené a ty poklady, které ukrývá! Nádhera!


 odbočka ke kapli, ve které se bohužel nemůže fotit, připravte se také na mraky lidí a neustále kárající sekuriťáky - ticho! nefoťte! neseďte tady!




 v muzeu si můžete koupit suvenýr např. v podobě nádherných růženínů








 Rafaelovy síně - jedna z jeho fresek


Kvůli audienci byla bazilika sv. Petra až do 13 hodin zavřená, takže jsme se sem vydaly až nakonec. Můžu vám říct, že horší frontu jsem v životě nezažila! Dvě hodiny, namačkaní jako sardinky, navíc fronta vůbec nepostupovala...myslela jsem, že to vzdám....Nevzdala, ale opravdu mi to zkazilo zbytek dne i prohlídku baziliky. Byla jsem unavená a neskutečně mě bolely záda z toho stání. Baziliku jsme si prohlídly docela rychle a chtěly jsme i do kupole, ale jak jsme viděly další frontu, shodly jsme se, že dnes už žádné xhodinové čekání absolvovat nebudeme. Koupily jsme pár suvenýrů v moc sympatickém obchůdku přímo v bazilice - ten doporučuju! a  vydaly se zpátky do hotelu.





 monstrózní baldachýn uvnitř v bazilice





Vatikánem jsme ukončily naše poznávání Říma. A jak bych ho shrnula? Řím je takové zpátky do minulosti. Celé město je archeologickým nalezištěm a ti kdo zbožňují antiku a dějepis si zde rozhodně přijdou na své. Z každé uličky, náměstí, budovy na vás dýchá historie, která je na hony vzdálená naší moderní době. Díky památkám a troše fantazie se lehce přenesete zpátky do doby zlaté Říše Římské.

A co se týče negativním postřehů?
  • dejte si pozor na pouliční umělce, lákají vás, vypadají nevinně a pak po vás žadoní za cokoliv peníze 
  • pouliční prodavači jsou strašně vlezlí, prostě je ignorujte a dívejte se do země - nabízí vše od suvenýrů po vstupenky do památek (tzv. přeskoč frontu, ale zaplať dvakrát tolik), bohužel je jich po Římě a Vatikánu mraky!
  • nekupujte vodu a potraviny v obchůdcích v blízkosti památek, je to tam o dost dražší než v marketu, který je krapet dál (např. voda za 1 E/0,5 L u obchodníků a 0, 25 E/1 L v marketu)
  • římské uličky mi daly hodně zabrat, celkové trasy se mi prodlužovaly o cca 10 minut kvůli bloudění, tak se obrňte trpělivostí
  • připravte se na dlouhé fronty a mraky lidí, v Římě jsou turisti nějak víc vidět a cítit. To co jsem zažila v Římě jsem nezažila ani v Paříži, ani v Londýně
A to je konec mé mini dovolené v Římě.....a to by jsme nebyly my, aby jsme cestou zpátky nevymyslely dovolenou na příští rok...hm, tak co myslíte? Kam to bude tentokrát?

křídlo nad Fiumicinem

A co vy? Byli jste v Římě? Co se vám tam nejvíc líbilo? 
Těším se na vaše komentáře <3



Žádné komentáře:

Okomentovat