pondělí 1. května 2017

Řím - Koloseum a Forum Romanum...díl II.

Druhý den jsme hned po budíčku vymýšlely kam zajdeme na snídani. Nejsme nějak náročné, takže jsme chtěly hlavně dobré kafe a nějaký ten croissant. Měly jsme docela štěstí..narazily jsme na nově otevřenou kavárnou přímo před naším hotelem, kde jsme si (vlastně každé ráno) daly výhodné meníčko - capuccino a croissant jen za 1,50 E, což je dle mě super cena!


Posilněné jsme se vydaly ke Koloseu. Od hotelu jsme to měli cca 20 minut, ale krapet jsme bloudily, takže se prochajda trošku protáhla. Římské uličky jsou docela zapeklité, takže pokud sem plánujete někdy výlet obrňte se trpělivostí. Já docela po Římě bloudila a to už mám něco nachozeno. Rozhodně vám doporučuju přivstat si a být plus mínus hodinu po otevíračce (u jakékoliv památky) už na místě. Fronta je pak krátká a vy se nezdržíte čekáním a můžete se kochat krásou. Vstupné do Kolosea stojí 12 E a v ceně je i vstup do Fora Romana. 

Co se týče Kolosea, tak se dostanete do 1. a 2. poschodí, do 3. lze pouze s průvodcem v rámci komentované prohlídky. Za dávných dob byla jednotlivá patra rozdělena a musel se dodržovat řád společenských vrstev. A jak jste našli svoje místo? Inu ke vstupence jste dostali jednoduše plánek jak se na své místo dostat - chytré, že? 

Ve spodní části (která dříve byla pod pódiem, tedy pro návštěvníky zakrytá) si můžete všimnout velmi důmyslného systému podzemních chodeb (např. se tudy přiváděla zvířata a nebo zde chodili slavné/významné osobnosti, aby nemuseli čelit davům - takový vlastně dnešní V.I.P. vstup).

Koloseum je to opravdu impozantní stavba, nad kterou se vám zastaví tep. Dýchne na vás svoji historii a vy se rázem ocitáte v dobách císařů a přihlížíte boji gladiátorů. 





To si tak čtete zajímavosti o Koloseu a přiletí si vás poslechnout kámoš :-) vydržel až do konce! 


Z Kolosea je to pár kroků do Fora Romana. Toto srdce antického Říma působí trošku smutně, protože se zde vesměs nachází historické ruiny staveb. Já doporučuju vyjít na horní část Fora a podívat se na něj z výšky. Člověk si pak lépe představí jak to zde vlastně vypadalo. I přes ruinovitý terén si stejně myslím, že je úžasné stát na místě, kde vyrostly první budovy již v 7. stol před Kristem. To je panečku kus historie :-) Nutno dodat, že Forum po svých zlatých časech doslova spolkla zem a až v 18. století jej pomalu odkrývali archeologové pod nánosy půdy a trávy.











Poslední zastávkou byl kostel sv. Františky Římské u Fora Romana, kde jsem si koupila a zapálila svíčku za moji rodinu a mé nejbližší. Zajímavostí je, že svatá Františka Římská je patronkou všech řidičů automobilů. Kostel byl moc hezky vyzdobený, ostatně jako všechny kostely v Římě.





Odpoledne jsme se šly znovu projít ke Španělských schodům a nakoupit něco k snědku na večer. Spát jsme šly velmi brzo, jelikož budíček na poslední den byl natočený už na 6 hodinu. Jak se říká - ranní ptáče dál doskáče :-)

Opět připojuji pár střípků z římských ulic:

 Vespa muzeum

 street art...

 venkovní květinářství..achh...

na zdravííí....

No a kam jsme se vydali poslední den? Jaké překvapení tam na nás čekalo? Na co si dát pozor v Římě? To vše v dalším (posledním) dílu :-)









Žádné komentáře:

Okomentovat