pátek 22. června 2018

Dobročinná oslava Mezinárodního DNE JÓGY 2018

21. červen byl organizací OSN v roce 2014 vyhlášen jako Mezinárodní den jógy. Hlavní myšlenkou bylo nejen oslavovat jógu jako takovou, ale poukázat na spojení a vzájemné porozumění nás všech, nehledě na to, jestli praktikujeme Hathu nebo Vinyasu, jestli jsme bílí nebo černí. 

Jóga se stala tak populární, že byla dokonce v roce 2016 zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO a to navíc jednomyslně. Důvody proč ji zapsat byly jednoznačné. Jóga pomáhá duši rozkvést, vybudovat si pevné zdraví a tělo. Jógu mohou cvičit všichni bez rozdílu pohlaví či věku, národnosti, nebo společenského postavení. Jóga prostě spojuje a propojuje celou Zemi. 

Tradičně se k oslavám Mezinárodního dne jógy připojuje i Kroměříž, resp. kroměřížská jógová studia. Letos jsem si vybrala akci s názvem Jógový Happening, kterou pořádalo Flow Yoga studio. 




Akce probíhala na koupališti Bajda v Kroměříži, které se pyšní nádherným výhledem na zámek a kostel sv. Mořice. Na programu byly dvě hodinky různých stylů jógy. Vlastně taková ochutnávka, co můžete zažít ve studiu. Úvodní slovo si vzala Šárka (majitelka studia) a seznámila nás s programem. Poté následovala první část s Davidem a jeho hravou Hathou. Na začátek jsme se protáhli v páru, což vzbudilo vlnu ostychu, která se však po pár ásanách naprosto vytratila. Z párové jógy jsme přešli na jemnou Hatha jógu. Líbilo se mi, že David umí propojit ásány s úsměvem a tak vlastně pozice ani nevnímáte a spíš se neustále smějete :-)



Po krátké pauze a osvěžení v podobě vynikající levandulovo-limetkové limonádě jsme pokračovali druhou sekvencí v podání Šárky. Ta nám slibovala (a upozorňovala :D), že si trochu dáme do těla. Začínali jsme spontáním tancem pro rozhýbání a rozehřáním těla. Poté přišla krátká část v duchu power jógy, kdy jsme si zamakali a tělo trochu posílili. Celou mini lekci jsme zakončili uvolněním s šavásanou. 


Celou dvouhodinovku uzavřela Verča se svojí relaxační jógou. Lekce byla protahovací a uvolňovací. Zaměřili jsme se na správné postavení, protažení a uvolnění chodidel. Nechybělo vědomé propojení dechu s tělem a také pečlivé uvědomění si svých svalů a kostí. Na konci následovala delší šavásana s relaxací za švitoření ptáků, šumění listů a šplouchání vody.


I když bylo vedro k padnutí, tak já jsem si akci moc užila! Těšilo mě totiž, že jóguju pro dobrou věc a že penízky, co jsem přispěla, poputují potřebným. Ze srdce si vážím Šárky, která pravidelně spojuje jógu s dobročinností a dobrými skutky. Několikrát do roka uspořádá akci, kde je vstupné dobrovolné a veškerý výtěžek vždy putuje kroměřížské Charitě. Ještě jednou děkuji Šárce a celému týmu Flow Yoga studia, za tak krásnou oslavu Mezinárodního dne jógy :-)

 A jak jste oslavili den jogínů vy? Těším se na vaše komentáře <3

S láskou, Veru



Žádné komentáře:

Okomentovat