úterý 27. prosince 2016

Hot news - zimní radovánky v Jeseníkách

Vánoce jsou za námi a posledních pár dnů roku 2016 před námi. Každý rok se snažím zbylé dny uplynulého roku prožít ´´napojená´´ sama na sebe. Přemýšlím nad prožitým rokem, sumíruju, plánuju...a kde jinde se to dá nejlíp než na horách. Tam totiž neexistují žádné problémy a samotné bytí je tu nějak lehčí...

Malou Morávku navštěvuji už od dětství a dokonce ani v ´´rebelských letech´´ jsem si ji nenechala nikdy uniknout. Jezdili jsme sem (a pokračují v tom neteř a synovec) vždy v zimě, ale i v létě. Vím, že to není Alpské středisko, ale mě se tady i tak líbí. V zimě stačí vzít lyže a v létě zase pohorky. Já si pamatuju ještě klasické šlepry a pár metrů sjezdovky. Teď jsou tady sedačkové vleky a propojený areál. Pro nelyžaře doporučuji procházky po Malé Morávce, wellness centrum v Bruntále a rozhodně nevynechejte malé lázeňské městečko - Karlovu Studánku, do které vás teď zvu alespoň obrazově :)

Naše procházka Karlovou Studánkou vždycky začíná u vodopádu, který byl vytvořen lidskou rukou, což mu (dle mě) na kráse neubírá :-)





U vodopádů najdete informační tabuli o naučné stezce Bílá Opava. Tato stezka je dlouhá cca 11 km a vede nádhernou přírodou Jeseníků. Jednou se po ni určitě vydám...


Po pár krocích najdete další informační tabuli. Tahle je konkrétně o CHKO Jeseníky. Já tyhle info tabule hodně využívám. Člověk nenosí papírové průvodce stále u sebe a googlování je zdlouhavé (když využíváte data a máte je věčně vycucané). Na tabuli je to jasně, stručně a hlavně hned :-)


Všude jsou stavby, které k sobě krásně ladí a současně ukazují na obdiv architekturu, která je pro Karlovu Studánku typická.


Pitný pavilonek - doporučuji si vzít s sebou hrneček, skleničku, petku...prostě cokoliv. Není zde možnost koupit si kelímek a je škoda nedát si trochu ´´zdraví´´.


Nádherný dřevěný Praděd(a) hlídá všechny lážeňské návštěvníky :-)


Empirický kostelík Panny Marie uzdravení nemocných s vodotryskem, který letos zatím teče. Avšak když je zima opravdu mrazivá, vodotrysk zamrzne a tvoří neskutečné tvary - hotové umělecké dílo. No jo, příroda je prostě úžasná!


Letní lázně, které jsou v provozu i v zimě :-) Mimo bazénu, koupelí a masáží můžete využít restauraci a kavárnu. My neodolali a sedli si na kafíčko a zákusek (ano, nemám toho sladkého dost ani po Vánocích :-D)







Po cestě jsem míjeli další pavilonek, který v sobě ukrýval moc pěkný betlém. 



K autu jsme se vraceli pěší stezkou vedoucí mimo hlavní cestu, kde jsme narazili na tajemně osvětlenou kapličku se soškou Panny Marie. 


A co by to byl za výlet bez nějakého suvenýru. Vyhrál náramek z ametystu, který se mi krásně hodí ke stávajícímu růženínu. 


A co vy? Jak trávíte poslední dny roku 2016? 
Byli jste někdy na Malé Morávce/Karlově Studánce?

2 komentáře:

  1. Do Karlovy Studánky jezdíme každý rok na podzim a nedáme na ni dopustit. Není nic co by tolik dobilo energii jako pobyt tady. :-) Jen doporučuji. Preji úspěšný rok 2017 a hodně inspirace pro další zajímavé psaní. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to prostě krásné místo <3 Taky na ni nedám dopustit! Blaničko, také Vám přeji také úspěšný rok a moc děkuji za podporu :-)

      Vymazat