pondělí 22. ledna 2018

Adventní Krakow a solný důl Wieliczka

 Adventní čas je pro mě snad nejkouzelnějším obdobím v roce. Světýlka, koledy, vánoční cukroví, punč, stromeček a pokud se poštěstí tak i troška sněhu. Jelikož jsem blázen a dárky nakupuju už od srpna :-D, můžu si předvánoční čas užít jak se patří. V prosinci se vždycky vydávám na nějaký adventní trh zahřát se něčím dobrým a nasát plnými doušky pravou vánoční atmosféru. Chvíli se zastavit a užít si tady a teď... 

Letos kromě tradiční Kroměříže a Olomouce padl výběr i na zahraniční. A to konkrétně na polský Krakow!
Jaké jsou vánoční trhy u sousedů? Tak pojďme na to, ráda vás Krakowem provedu :-)



Když jsem výlet plánovala, rovnou jsem vymyslela, že tam pojedeme na noc. Jeli jsme sami autem bez cestovky a jelikož není adventní trh bez vánočního punče, tak se vlastně tahle možnost nabízela sama. Hotel jsme vybrali kousíček od Královského hradu na Wawelu, který je vlastně i bránou do ´´Starého města´´.


K hradu se dostanete různými cestami, my ji měli takovou romantickou, kolem řeky Visly. A podle fotky můžete vidět, že knižní průvodce je můj kamarád skoro na každé dovolené :-)


Na hradě máte více možností. Buď se můžete projít areálem (bez vstupu a vstupného), či můžete využít různé prohlídkové trasy. My reprezentační sály hradu vynechali a šli jsme do katedrály.

Celý název katedrály je Katedrální bazilika svatého Stanislava a svatého Václava. V Polsku je velmi známá, jelikož se jedná o posvátné místo národního i historického významu. Mimo jiné v této bazilice/katedrále byli korunováni polští králové z nichž mnozí jsou zde dokonce pohřbeni. 





Za mě je tohle místo naprosto dechberoucí. Rozhodně stojí za návštěvu a i když je tam hlava na hlavě, katedrála je velká a nemusíte nikde extra čekat. Má hodně prohlídkových okruhů (doporučuju koupit vstupenku na všechny okruhy, časově všechny okruhy cca 1, 5 hodiny), podíváte se do krypt, projdete mezi zvony, dostanete se až nahoru do věže, kde se vám Krakow otevře jako na dlani, o nádherné výzdobě stěn, stropů a průhledů ani nemluvím. Já nevěděla na co mám první koukat a foťák mi jel na plné obrátky. Akorát pozor, na některých místech se fotit nesmí.





Po prohlídce areálu hradu jsme šli na hlavní náměstí Krakowa tzv. Rynek Glowny/Královský rynek. Ten je kousek od Wawelu a dojdete k němu krásnými historickými uličkami. Mě to hodně připomínalo procházku po Praze. 




Můj soukromý tip: v uličkách se zastavte na výborné gofry. My na ně byli kousek od hlavního náměstí a byly naprosto úžasné.






Náměstí je hodně velké a rozhodně doporučuju navštívit Sukiennici (tržnici) a Mariánský kostel, který je jednou z dominant náměstí. Na náměstí se nachází také radniční věž, kostel sv. Vojtěcha, pomník Adama Mickiewicze (polský spisovatel) a samozřejmě v době adventu zde najdete vánoční trhy. 






A co si můžete koupit na trzích? Nechejte se inspirovat fotkami...










 Další nákupní ráj je tzv. Sukiennice, což je historická tržnice, která je uprostřed náměstí. Je plná malých útulných obchůdků/krámků. A koupíte tu různé věci od suvenýrů až po šperky z typického jantaru.


Jediná nevýhoda adventních trhů v Krakově jsou fronty. A to jak na jídlo, tak na punč. Stánků s jídlem (ale myslím normálním jídlem, ne palačinky atd.) a punčem je tam velmi poskromnu a tím pádem si asi dokážete představit ty kilometrové fronty. Proto jsme se rozhodli, že půjdeme na punč do nějaké restaurace. A udělali jsme dobře, byl výborný :-)




  Po malém zahřátí naše kroky směřovaly do Národního muzea. Popravdě to nebylo v plánu, ale po cestě autem na hotel, jsme viděli plakáty - Leonardo is here a fotku obrazu Dámy s hranostajem a mě poskočilo srdce nadšením. Neodpustila bych si, kdybych odjela bez toho, aniž bych tohle veledílo neviděla. Upozornění pro všechny - v průvodci i na wWikipedii bylo napsáno, že tento obraz je v muzeu Czartoryských, ale nyní je v Národním muzeu, tak pozor na to, ať si nezajdete a nebloudíte jako my :-D


 Obraz je samozřejmě zakázáno fotit, ale poláci jsou chytří a vymysleli koutek s kopiií obrazu a dokonce i s různými srandovními popisky. Takže nebojte, o selfíčko s Dámou rozhodně nepřijdete :-)

 V muzeu je také rozsáhlá muzejní sbírka zahrnující grafiku, malířství, sochařství, mince, módu atd. V rámci vstupenky na Dámu si můžete prohlídnou i tuto stálou expozici.


Po chvilce odpočinku na hotelu jsme šli na večerní procházku s večeří. Večerní Krakow má zase jinou atmosféru....



Druhý den jsme se vydali do solného dolu Wieliczka, který je kousek od Krakowa. A páni! Vůbec jsem od toho nic neočekávala, ale musím říct, že je to tam moc zajímavé a stojí to rozhodně za návštěvu. Ne nadarmo je důl zapsán v UNESCU. Vstupné je poněkud vyšší, ale dle mě stojí za to. Je možné navštívit důl s cizojazyčným průvodcem, ale my jsme to riskli a šli s polským průvodcem. 

Pro vstup do dolu (logicky) musíte sejít hluboko - 327 metrů. A ano, to dole černé je začátek prohlídkové trasy. Takže trošku připravte své nohy, protože prohlídková trasa je cca 3, 5 km dlouhá.



 Prohlídková trasa vede uličkami a chodbami dolu. Průvodce povídá o historii vzniku dolu, která navazuje i na pověsti o panovnících. Jeho výklad doplňuje hodně interaktivních (světla, pára..) prvků, což dělá prohlídku ještě zajímavější. V dolu se nachází sochy různých historických a mýtických postav vytvořených z kamenné soli.


Asi nejkrásnějším a zároveň nejznámějším místem z dolu je kaple. Ne nadarmo se říká tomuto dolu "polská solná katedrála". Já z ní byla upřímně hotová :-D Naprostá nádhera a nechápu doteď, jak tohle někdo mohl udělat. Pokud jsem dobře rozuměla, tak tuhle kapli vytvořili pracovníci dolu pro potěšení. Každý den po práci šli sem a pracovali na svém kousku. Kromě oltáře a soch tu najdete i "solnou kopii" obrazu Poslední večeře.





 Pokud jste trošku citliví na energie, tak určitě ucítíte sílu jádra země. Ve spojení s klimatem a hloubkou pod povrchem musím říct, že to byl opravdu nezapomenutelný zážitek.

 V průběhu prohlídky si můžete nakoupit suvenýry. Ty se samozřejmě nachází i na začátku a konci prohlídky. Během prohlídky se můžete občerstvit a na konci dokonce zajít do restaurace. Ta je taková obyčejná, ale najíst se tam dá. Celkově jsme (i s obědem) strávili v dole skoro 3 hodiny! Takže si rozhodně vyhraňte dostatek času :-) TIP: nemusíte se bát, že ty schody ze začátku budete vycházet i nahoru, naštěstí vás zpátky vyveze výtah.
Na konci nás čekalo překvápko - vyšli jsme úplně jinde, než jsme přišli a tak jsme trošku bloudili a hledali auto. Nakonec jsme ho naštěstí našli :-)

Podle mě je Krakow město, které si zaslouží vaši návštěvu. Pokud se ptáte na ceny, tak jídlo a pití je zhruba stejně drahé jako u nás. Doporučuju nakouknout i třeba do Zary na hlavním náměstí, kde nakoupíte o dost levněji než u nás v ČR. Období návštěvy nechám na vás, advent je tam krásný, ale zase asi  ne všichni mají rádi zástupy lidí.

Tak co? Kdy vyrážíte do Krakowa vy? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat