pátek 8. září 2017

Jdi do TOho!


S motivačními články se roztrhl pytel. Některý jsou skvělý a některý jsou dle mě až moc přeslazené. Tak nějak s začátkem školního roku (i když už rok nestuduji) se mi vždycky v hlavě sepne tlačítko - další třída přede mnou, úkoly, písemky, zkoušky, pak si uvědomím, co blázním. Ale přeci jen jsme seděli v lavicích minimálně 12 let a hlava je tak nějak nastavená, že první týden v září začíná škola.

Teď vnímám září jako začátek, podobně jako nový kalendářní rok, jako pondělí. Tyhle časové začátky můžeme brát jako milníky, které nás můžou posunout k tomu, abychom TO konečně udělali. Ať TO myslíme cokoliv, chci se s vámi podělit o deset bodů, které mi v hlavě vždycky proletí a s kterýma si pohrávám, abych TO udělala, vyzkoušela, šla do toho.

1. Bůh/Osud/Vesmír nám nedal sen, aniž by nám nedal sílu si ho splnit!
Tohle je jeden z hlavních bodů, který mi vytryskne myslí, když mě napadne nějaký (většinou šílený) nápad. Tuhle větu jsem někde viděla a od té doby ji mám stále v srdci. Podle mě je v ní ukrytá ryzí pravda. Dává mi sílu a jistotu, že pokud se objeví nějaký sen, tak spolu s ním se objeví i dostatek sil na splnění si ho. Je to takové nej nej nakopnutí pro mě do něčeho jít bez obav.


2. Hrajte sami za sebe, myslete na sebe, buďte trošku sobečtí!
Není nic horší, než když slyším, že člověk něco nedělá kvůli druhému člověku (partnerovi, rodiči...). Ne, řekněte si prostě ne. Nejdůležitější je mít sám sebe rád a dělat TO co vás baví. Oka, vím, že s rodinou, dětmi je to hodně těžké, ale pořád musí mít člověk takové zázemí, aby prostě alespoň jednu hodinu týdně dělal to, co ho naplňuje. Pokud vám to druzí (partner, rodiče..) nedovolí, je to čirá sobeckost a přivlastňování, ne láska. Do tohoto bodu bych ráda zařadila i chození do kurzu/kina/na výšlap sama. Víte, já do jógy, kina nebo i na výšlap jdu klidně sama a vůbec mi to nevadí. Sem tam je dobré být sám se sebou a pozorovat okolí vlastním okem a ne kamarádky/partnera.

Tak např. mě nedělá problém si zajít sama na jógu....
...udělat si sama ranní piknik....
..nebo jít sama na kafe :-)
 
3. Zastavte negativní myšlenky, výmluvy a důvody proč ne!
Moje hlava je na tohle totální expert. Já bych vám dokázala říct tolik důvodů proč ne, že se i divím, kde se to ve mě bere. Ale víte co? Vždycky to rozbiju jednou myšlenkou, kterou mi do hlavy dostala máma už od malička - vždycky TO jde, když se chce! A to je tak silný argument, že mozek nedokáže na tohle vytvořit výmluvu :-)

4. Přestaňte se stydět!
Se styděním moc problém nemám, ale vím, že někteří, i když jsou namotivovaní, že by to chtěli zkusit, mají na to prostředky/zázemí prostě vše, ztroskotají na tom, že stud paralizuje jejich hlavu a oni TO neudělají/nezkusí. Stud vychází z naší výchovy, pamatujete si, jak vám mamka říkala, že to se má, to se nemá a že se nestydíš? Ano, tak tyhle nevinné řeči (maminka to myslela dobře) se vám dostaly do podvědomí a aplikujete si je na věci, které vlastně vůbec nemají mít se studem co společného. Žádný učený z sebe nespadl, nikde vás neukamenují, nikde se vám nebudou smát. Všichni jsme jednou začínali a samozřejmě vše chce trénink a praxi.

5. Kdo nic nedělá, nic nepokazí, ale také nic neobjeví!
Já radši budu sedět doma, tam mám svoji pohodu a klid. No jo, ale člověk je jin a jang. Černá a bílá. Tak jak potřebujeme pohodu a klid, tak potřebujeme trošku vzrušení a adrenalinu. S tím samozřejmě souvisí i vyjití ze své komfortní zóny. Třeba takové cestování. Cestování je vyjití ze zaběhnutých kolejí, člověk objeví něco nového, sem tam se něco stane (i negativního), poznává nové věci/lidi/jídlo/kulturu. Chápu, každý na to není, ale nemusíte hned jet do Peru, stačí výlet po ČR. Cestování pomůže v hlavě rozeběhnout jinou část myšlení a vy jste tady a teď :-)

cestování je moje láska, ale to vy už dávno víte

6. Ze zkušeností a chyb se učíme!
Ne, život není růžový. Něco zkusíte a dopadne to špatně. Všechny proklínáte a bušíte se do hlavy, co jste to udělali! Ano, i to se stane. Ale je důležité nezazlívat to nikomu, nechat negativitu odplout a spíš si z toho vzít ponaučení. Pounaučení však nepřijde hned, ale až za čas. S odstupem času se totiž situace vykrystalizuje a vy na ni budete koukat trochu jinýma očima. Očima s brýlemi ke čtení, ne černými.

Tak např. moje běžecká kariéra, po 14 dnech mě odešlo koleno. Nemohla jsem chodit a běhání proklínala. Ale alespoň jsem se dozvěděla co je špatně, což bych asi nikdy nezjistila (možná až bych měla koleno úplně v háji díky stárnutí)
 
7. Ničeho nelitujte!
Nikdy ničeho nelitujte! Opravdu! Nelitujte ztraceného vztahu, nelituj jízdy na kole, při kterém sis nabouchl bradu, nelitujte dovolené, na které se pokazilo co mohlo! Tyhle negativní věci nás totiž jen posilují a člověk je pak odolnější na své životní cestě. Nabíráme takto životní zkušenosti, které jsou negativní, ale i pozitivní.

Můj famózní výšlap na Hostýn, kdy mě přepadl déšť, bouřka a já byla totálně strachy bez sebe :-D Ale nelituji toho, protože to byl můj nejrychlejší výšlap a sešlap na Hostýnek a uvědomila jsem si, že je ve mě víc síly, než si myslím.

8. Začněte hned, nečekejte na...!
Tento bod trošku navazuje na úvod. Jsou 3 typy lidí. První neudělá nikdy nic. Druhý čeká až na takové ty malé milníčky - pondělí, zítra, pozítří, nový šk. rok, nový kalendářní rok. Třetí typ jde do toho teď hned (s respektem co atd.). Buďte dvojky nebo trojky. Dle mě je lepší mít v hlavě nějaký start, než to nezkusit vůbec. Já jsem tak trošku střelec a cyklická žena, takže já to sázím hlava nehlava :-D Další věc, na kterou jsem přišla je, že TO co má, si vás zaručeně najde! (viz. kurz s Deepem, na který jsem nechtěla/neměla v plánu jít a nakonec stejně šla).

9. Přejte si a fantazírujte (jak jste první, nejlepší..)!
Když už do něčeho jdete, představujte si, že jste v tom první/nejlepší prostě jste v tom borec. Možná se mi budete smát, že jsem dětinská, ale já si představuju, jak cvičím jógu před plným sálem, mám neskutečně úžasné klienty a vše je tak jak má být. Představuji si, jak se o mém blogu píše ve všech novinách :-) Vytvářím tak pozitivní energii k sobě a zároveň ji vysílám do okolí. Vlastně tím pomáhám dělat svět hezčí.
TIP: zkuste si malý experiment - zamyslete se, co by jste chtěli dělat (váš sen - být malířka, spisovatelka atd.) a teď si představte, jak přebíráte cenu za ten váš sen, protože jste v tom či onom nejlepší (nejprodávanější knížka roku, uběhli jste maratón a umístili jste se na prvním místě). Tak a teď si uvědomte, co se vám vykouzlilo na tváři? Úsměv? Pokud ano, tak tohle je ten cíl. Usmívat se, mít se rád a věřit si :-) Někde jsem četla, že nemáme čekat na to, až nás někdo pochválí a bude nás mít rád. Důležité je, aby jsme se uměli pochválit a měli se rádi sami! Samozřejmě nemusíte být nejlepší, to vůbec ne, např. jóga je krásná tím, že se v ní nesoutěží, všichni praktikujeme tak, aby nám bylo dobře. Tyhle imaginace vám ale můžou pomoci motivovat vás k tomu udělat TO.

první den jsem brečela, že to nemůžu zvládnout, po 3 letech s červeným diplomem :-)

10. Jděte do toho, máte moji plnou podporu!
Ano, jděte do toho, ať je to cokoliv! Pokud je to od srdce a z duše věřte, že je to to pravé ořechové. Ať už je to cokoliv bizardního - třeba malování portrétů. Nastudujte info, najděte kurz a jděte do toho. Nejhorší v životě je totiž myslet na to, že by jste chtěli něco zkusit a neudělali TO.

nenechte své sny odletět bez povšimnutí
 
 

Držím vám palce, ať TO konečně uděláte
 
S láskou, Veronika


4 komentáře:

  1. Naprosto skvělý článek! Jsem teď plná motivace! :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezký článek! hlavně se mi líbí ty body o nelitování ničeho a zastavení výmluv a důvodů proč ne.. aktivně se snažím na tom pracovat a vážně jsem zaznamenala rozdíl zatímco si všímám spousty lidí kolem sebe, kteří pořád jen hledají co se stalo špatně a co mohlo být jinak a líp atd. kéž by si tohle přečetli :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolínko děkuji za tak krásný komentář a jsem ráda, že se článek líbí :-)

      Vymazat