pondělí 29. května 2017

Výletíme po Česku - Zámek Milotice

Veru Ty nevydržíš sedět na prdeli ani 5 minut. Slyším od mých nejbližších :-) Nevydržím a jsem za to ráda. Chci si život užívat a ne přežívat. Na světě je tolik míst, chutí, barev a zážitků, že bych je chtěla vidět, zažít a ochutnat všechny. Ok, sem tam se něco najde, co mě neláká - např. bungee není můj sen, ani jíst cvrčky (ale třeba to přijde). Proto se nemůžete divit, že každou volnou chvíli něco podnikám. Takže co resp. kam to bylo tentokrát? Vyzkoušela jsem tip od své sestřenky a to zámek v Miloticích.
A jak se mi tam líbilo? Kde jsme si dali výbornou kávu a oběd? Pojďme na to...


Milotice se nachází cca hodinku cesty autem od Kroměříže a 6 km od Kyjova. Jedná se o malou obec s cca 2 tisíci obyvateli. Známé jsou hlavně díky svému překrásnému zámku. Pokud pojedete autem, pohodlně zaparkujete zdarma přímo před zámkem. Co se týče návštěvních okruhů, tak na zámku můžete navštívit jeden prohlídkový okruh - tedy sály zámku (platí se vstupné) a pak zdarma nádvoří, zahradu a konírnu. Zámek je z exteriéru moc pěkný - no posuďte sami :-)



Zahrada je opět laděna do takového anglického parčíku, který doplňuje tzv. zámecké zahradnictví, kde si můžete pořídit i nějakou tu rostlinku/kytičku. Nechybí mini rybníček, u kterého vám pohladí uši povídání kachen a bublající voda z dřevěného korýtka.

pohled na zámek ze zadní  části zahrady

V zahradě nevíte kdy a z jakého úhlu fotit dřív (taková je to krása) - navíc pokud vám vyjde počasí, fotky jsou jak namalované



zámecké zahradnictví - pozor mívají polední pauzu!



Popravdě od interiéru zámku jsem nečekala absolutně nic. Myslela jsem si, že to nebude žádná pecka, ale opak byl pravdou! Interiéry jsou moc hezké, dokonce skoro v každém ´´pokojíku´´ můžete vidět fotku jak to vypadalo, když zámek obývala šlechta a musím říct, že pracovníci zámku udělali skvělou práci. Některé pokoje jsou opravdu k nerozeznání od dávných dob. Co se týče prohlídky trvá cca hodinku, může se fotit (bez blesku) - no ale jak vidíte, fotky jsou nic moc, jelikož skoro v celém prostoru zámku je šero (kvůli ničení nábytku a tapet sluncem).


obraz malovaný žákem L. da Vinciho

takový pracovní stůl bych si nechala líbit :-)


jídelna
naprosto dokonalá knihovna s pracovnou


Po prohlídce si na nádvoří můžete dát kávičku a dezertík v zámecké kavárně. No odolejte z takového výběru lahůdek!





Z mého výrazu je asi jasné jak hodnotím výlet do Milotic. Naprostá spokojenost! Pokud jste zámek ještě nenavštívili rozhodně doporučuji. 

Tip pro rodiny s dětmi: pokud máte děti doporučuju vyzkoušet půjčovnu kostýmů, kde si můžete vypůjčit dobový kostým a udělat si třebas v zahradě moc hezké fotky na památku.

Malý tip na závěr! Pokud pojedete do Milotic během týdne, stavte se na oběd v Kyjově do restaurace Greenfood Energie života. Jídlo (vegetariánské) bylo naprosto luxusní a porce velmi štědrá!

náměstí v Kyjově
výborný obídek v Greenfood - tempeh v bram. těstíčku a špaldový salát s červenou řepou

A co vy? Byli jste někdy na zámku Miloticích?
Těším se na vaše komentáře :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat