pondělí 16. ledna 2017

Jóga pro dokonalý spánek


Důležitost spánku byla popsána a vysvětlena snad ve všech médiích. Člověk je tvor bláhový a myslel si, že když spí, nic se s jeho tělem neděje. Opak je však pravdou. Ve spánku tělo pracuje resp. probíhají veškeré regenerace těla. Proto se i tak moc apeluje na odličování a čištění pleti, protože kůže se chce regenerovat a vy pokud se neodlíčíte, tak ji máte ucpanou makeupem a dalšími volnými radikály, které se na ni nachytaly během celého dne. Dalším důležitým apelem je nejíst 2 hodiny před spánkem. A proč? Opět to souvisí s noční regenerací. Když si totiž dáte pořádný nášup a jdete spát, tělo místo regenerace musí zpracovávat vaši pozdní návštěvu lednice. Takže se vlastně šidíte, ochuzujete svoji krásnou tělesnou schránku o proces regenerace a opečovávání.


V pár článcích jsem se dočetla, že více hodin spánku nemusí být nutným předpokladem pro to, aby se člověk cítil přes den méně unavený. Dostatek spánku se totiž snoubí také s kvalitou spánku. Jednoduše řečeno - pokud spíte 10 hodin, ale neustále se budíte (máte takový ten trhaný spánek) je taková délka spánku pro tělo méně přínosnější, než např. spát 7 hodin, ale spánkem kvalitním tzn. hned usnout a vzbudit se až ráno s budíkem. Pokud se totiž budíte, přerušujete opět již zmiňované regenerační operace. A tak tělo strádá. No sami přece víte jak to dopadá, když něco děláte a někdo vás u toho neustále ruší.

Špatné usínání a trhaný spánek má mnoho důvodů. Jedním z nejčastějších důvodů je stres. Znáte to, sotva položíte hlavu na polštář začnou se vám hlavou honit všechny myšlenky světa, včetně problémů a jiných strachů. Proto je nutné tělo a mysl uvolnit, nebýt v napětí a nenechat mysl neustále vytvářet svoje scénáře. Takovým pomocníkem, který rozpustí veškerý neklid v těle může být jóga před spaním. Krátká sekvence s jemnými pohyby a pozorným dechem udělá zázraky. Takže vyhoďte veškeré prášky na spaní a jdeme na to!

1. diamantový sed/diamond pose /Vadžrásana



2. pozice dítěte/child´s pose/Balásana



3. pozice sfingy/sphinx/Salamba Bhujangásana



4. pozice velblouda/camel pose/Ustrásana



5. pozice motýla/butterfly fold/Baddha Konásana



6. pozice twistu v leže/supine twist/Parivartanásana



7. pozice mostu/bridge/Setu Bandha Sarvangásana



8. pozice kolena k hrudníku/knee-to-chest/Apanásana



9. pozice mrtvoly/corpse pose/Šavásana


V každé pozici setrváme min. 20 sekund (cca 8 nádechů/výdechů, tudíž od každého 4). Mysl se snažíme upínat k dechu. Pozice provádíme s jemností.

Malý tip: před začátkem si nachystejte malou sklenici vody na stoleček (po hlubokém dýchání můžete mít žízeň), ať nemusíte potom chodit do kuchyně a jít rovnou spát. Pro zpříjemnění praxe stříkněte do vzduchu trochu levandulového spreje.

A co vy? Máte svoji sekvenci jógy před spaním? Podělte se o ni v komentářích, velmi ráda se nechám inspirovat :-) A já vám přeji dobrou noc!


Žádné komentáře:

Okomentovat