středa 4. října 2017

Výšlapy po Česku - Lysá, Smrk, Pustevny

Druhá dovolená měla být válecí u moře, ale jak se říká: člověk míní - Vesmír/Osud/Bůh mění. Situace se nějak zamotala a změnila. Takže nakonec místo chytání sluníčka na pláži jsme jeli do krásné české přírody. 

Kam jsme se vydali a co jsme dělali? Pojďme na to...

Když padlo moře, moje další volba byla jasná. Jede se do hor a budem túrovat! S výběrem kam byl trošku problém, protože jsem v túrách spíš začátečník a tím pádem možností byla strašně moc. Výběr nakonec padl na Moravskoslezské Beskydy. Za základnu jsme si vybrali Ostravici, z které byl plán jít na Lysou, Smrk a pak přejet do Trojanovic a vyšlápnout si Pustevny. 

Do Ostravice jsme přijeli pozdě odpoledne, což stačilo tak akorát na vybalení věcí a návštěvu místního pivovárku. Já osobně pivo nepiju vůbec, ale tady jsem udělala výjimku a dala si jedno. Bylo moc dobré a obsluha pivovárku byla super vtipná, takže děkuji pánům za pár let života navíc :-) Vy kdo máte pivo rádi, rozhodně návštěvu vřele doporučuji!


Další den jsme šli na TO! Lysá hora - moje noční můra z dětství! Nemám na ni dobré vzpomínky....Ale samozřejmě nesmíme žít v minulosti a taky se musíme hecovat, že jo. Tak jsem si řekla, že to zkusím a buď to bude v pohodě, nebo už na Lysou nikdy nevkročím :-D


 Trasa byla jasná a naplánovaná. Auto se nepohne ani o centimetr, půjdeme pěkně po svých na Lysou z Ostravice. Čekalo nás cca 16 km po červené turistické značce se stoupáním (8 km tam) 914 metrů. 




Vrchol jsme měli zdolat dle map za tři a půl hodiny. Stoupání nebylo nějak extra strmé, spíš jak člověk jde víc než hodinu pořád do kopce, tak je to takové únavnější. Během chůze se otevírají krásné výhledy do okolí a je těžké nechat foťák ladem.



Po cca třech hodinách se ocitáme na vršku. Ten pocit zdolání vrcholu je prostě boží, co vám budu vykládat. Já vím, není to Mont Blanc, ale i tak. Zázemí na Lysé je bohaté. Můžete zde přespat nebo si dát kafe/jídlo v chatě E. Zátopka, občerstvení Destíka, či v Bezručově chatě. Za mě vede Bezručova chata. Voňavé dřevo, skleněné zábradlí, skvělá kuchyně, výborné kafe a taky nějaký ten suvenýr. Doporučuji všemi deseti :-)





Ano, ano i Denouš zvládl výšlap :-) a za mnou po pravé straně Bezručova chata.

Velký potlesk za tento vynález, trubičkový dalekohled a já jásala jako malá (opět) :-D, najdete ho na Bezručově chatě.

Další den byla v plánu opět túra. A to na druhý nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd - Smrk. Opět po svých ťapkách, trasa po červené turistické značce, celkem cca 16 km a stoupání (8 km tam) 863 m. Jak jsem se dočetla na tabuli, tak díky tomu, že stál Smrk trochu stranou hospodářských aktivit člověka, je teď ojedinělou ukázkou horské přírody Beskyd. Nachází se zde přes 70 druhů ptáků a z toho 19 je chráněných.




Příroda je během stoupání opravdu jiná než při výstupu na Lysou. Cesta je více zalesněná a okolí cestičky je více zelené, kamenité, prostě takové více přírodní. Atmosféru dokonale dokresluje zurčící potůček :-)


Fyzicky je výstup (dle mě) náročnější než na Lysou. Ze začátku je cesta široká, poté se začne zužovat a dokonce musíte zdolat úzkou cestu dlážděnou velkými kameny, nebo přebrodit potůček. Takže pokud se sem vydáte, rozhodně nezapomeňte pevné a bezpečné pohorky. 

Výhledů je do krajiny málo, ale za ten čerstvý vzduch to stojí :-)

POZOR - tohle je jediné občerstvení při výstupu na Smrk, ani na Smrku nic není, takže zásoby vody a jídla s sebou!

První pomník kousek od vrcholu - památník Johna Lennona

Druhý pomník kousek od vrcholu - památník Jana Palacha


Vrchol Smrku je takový nevím jak to říct, asi plochý? zkrátka není tu žádný výhled. Pokud chcete vidět městečka jako na dlani musíte popojít pár kroků pod vrchol a otevře se vám tahle nádhera...


No a poslední den po snídani jsme se vydali do Trojanovic. Odtud byl plán jít až na Radhošť a zpět což bylo cca 11 km. Auto jsme nechali na záchytném parkovišti na Ráztoce a vydali se směr Pustevny. Zde jsou dvě možnosti, buď vyjedete lanovkou a nebo po svých. My jsme si řekli, že nejsme másla a půjdeme pěšky. Bylo mi divný, že jdeme jako jediní a všichni využívají lanovku. Po pár minutách mi to bylo jasný. Čekal nás výstup na strmý kopec, na kterém se přes zimu lyžuje. 



Na Pustevny jsme došli trošku červení, udýchaní a zpocení. Bohužel byl pátek po st. svátku a tak byly Pustevny obsypané lidmi. Ti na nás samozřejmě koukali a nechápali, co se nám děje :-D Odtud jsme pokračovali na Radhošť a pak zpátky do Trojanovic.

výstavba Libušína

rozhledna Cyrilek se nachází kousek od Pusteven


Radegast pod návalem turistů....

hotel Radegast je kousíček od kaple na Radhošti, nevím jak vám, ale mě to připomíná baráček z knížek Harryho Pottera. Prostě takový magický...kouzelný...

kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti

uvnitř kaple jsou moc hezké vitráže

kaple sv. Cyrila a Metoděje z opačné strany

Musím říct, že tolik km jsem za tři dny nikdy nenachodila. Překvapivě mě nic nebolelo (a to ani po x dnech).Takže tím jsem si vydedukovala, že je to ta pravá aktivita pro mě :-) 

Lysá mě chytla za srdce a rozhodně to nebylo naposledy, co jsem ji vyšlápla. Vlastně celkově jsou Beskydy opravdu moc krásné a už se těším na další túry.

P. S.: Denouš ušel s náma všechny túry a v hotelu se mu náramně líbilo :-)

P. S. S.: Ubytování jsme zvolili v hotelu Freud a byli jsme naprosto spokojeni. Moc krásné pokoje, pohodlná postel, skvělé snídaně a dostupnost na Lysou a Smrk přímo od hotelu.

A co vy? Znáte Beskydy? Kolik km jste nejvíc ušli?
Těším se na vaše komentáře <3


2 komentáře:

  1. To jsou krásné výhledy! v Beskydech sem nikdy nebyla ale moc ráda se tam někdy podívám. Jo, a Denouš je boží! :D
    Herb Theory

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolínko je tam moc krásně :-) Denouš je můj miláček, nechápu jak jsem bez něj mohla žít :-D

      Vymazat