čtvrtek 31. srpna 2017

Moje jógová knihovna II.


Chtěl jsem začít větou, že v létě je tak nějak víc chuť číst a že v době dovolených je na to čas. Ale pak jsem se sekla a řekla jsem si, že to vlastně není pravda (u mě). Čtu totiž celý rok. Miluju chvíle, kdy jsem zachumlaná v dece, venku sněží, na opěrce či stole stoupá kouř z čaje/kávy a já se ponořuju do knížky. Stejně tak miluji chvíle, kdy jsem na dece/osušce, šplouchá moře a sluníčko mi svými paprsky lechtá kůži. 

Takže, ať už rádi čtete v zimě nebo v létě, na dovolené nebo doma, mám pro vás další tipy na knížky, které si stojí za to přečíst!


Jóga: Věda o duši - Osho 
Vy víte, jak Osha můžu. Jeho myšlenky se mi hodně líbí a myslím, že se dají dostat do praxe. Tahle knížka je však něco jiného. Pro mě je to zatím jedna z nejlepších knih, které jsem četla o józe. Spojení Osha a jógy je pro mě dokonalé. I když se vám třeba Osho moc nezamlouvá, avšak milujete jógu, tak tohle je pro vás to pravé ořechové. Nastíněním původního učení o józe osvětluje vztah mezi tělem a myslí a odhaluje skutečnost, že jóga není jen souborem tělesných cvičení, ale skutečnou vědou o duši. Je to jedna z těch knih, kterou si rozhodně přečtu znova!


Emoce - Osho
Jak je známo, tak my ženy jsem velmi emocionálně založeny. Bez muk se vám přiznám, že mě někdy emoce doslova pohltí a mám co dělat, abych je ovládala. Knížka se moc dobře čte a musím říct, že jsem si z ní hodně odnesla. Nejdůležitějším poznatkem bylo asi to, že pokud jsme naštvaní, tak si naštvanost nemáme vylévat na druhém člověku (vynese to pouze další vlnu vzteku od dotyčného), nemáme ho ani polykat do sebe (škodlivé pro naše zdraví), ale prostě a jasně ho máme nechat vytéct ven a to sportem, pohybem, nebo prostě se zavřít do pokoje a vyřvat se do polštáře. Už jsem to párkrát zkusila a dle mě to fakt funguje :-) Každopádně pokud jste více citlivější a emoce s vámi mávají rozhodně je tohle knížka pro vás.


Nenechte pohasnout svou jiskru - Doreen Virtue
Doreen je známá svými "Anděli". Avšak tahle knížka mě přitáhla jako magnet a v mžiku byla v mém košíku. Zaměřuje se hlavně na "drama", na kterém můžeme být v dnešní době závislí a přitom si to ani neuvědomujeme. Jsou v ní popsány i fyziologické reakce a tak se dozvíte, co s vámi dělá drama, stres a negativita v rámci fyzické schránky - těla. Knížka je fakt zajímavá, hodně se dotýká psychologie, traumat, ale i vlivu životního prostředí, stravy, kosmetiky atd. na život jako takový. Komplexně vám poradí, jak rozdmýchat vaši životní jiskru.


A objevíš poklad, který v Tobě dřímá - Laurent Gounelle
Od Laurenta mám přečtené skoro všechny knihy a podle mě každá svým způsobem plní svůj účel. Vesměs se vždycky jedná o příběh, který v sobě nese poslání. A tím je hlavně motivace dělat to, co vás baví a netrápit se v práci/vztahu, který vás nenaplňuje. Tahle konkrétní je o knězi, který pomalu ztrácí smysl svého života a jeho jedné kamarádky z dětství, která mu pomůže objevit poklad, který v něm dřímá. Knížka se čte lehce, je to taková oddychovka a přitom nese důležité poselství. 


Karma: Co je, co není a proč na ní záleží - Traleg Kjabgon
Karma je teď všude. Je to teď tak nějak v módě. Ale víte co vlastně znamená? Název knížky jasně a stručně vystihuje o čem by vlastně měla celá být. Já ji mám aktuálně rozečtenou a jsem moc spokojená. Zatím jsem se dozvěděla něco z historie a teď půjdu na detailnější vysvětlení. Myslím, že knížka naplní moje očekávání a konečně se dozvím odpovědi na všechny otázky, které na "karmu" mám.


A co vy? Jakou knížku máte teď rozečtenou?
Těším se na vaše komentáře <3



2 komentáře:

  1. Osho je super! vůbec jsem nevěděla, že má knihu přímo o józe a tak ji posouvám na listu knih co chci přečíst hned nahoru a už teď se těším. I ty ostatní samozřejmě vypadají zajímavě a ta od Laurenta má vážně úchvatný obal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolínko rozhodně ji doporučuji :-) Děkuji za komentář!

      Vymazat