pátek 25. srpna 2017

Kurz Neo Ying Yogy s Deepem

Popravdě jsem na tenhle kurz neměla vůbec v plánu jít. Studio Yofyz sleduji už od jeho budování. Radka (jedna z majitelek) je totiž shodou náhod ze stejného rodného města jako já. Jednou tam dělala přednášku o Indii, které jsem se zúčastnila a mimo jiné zmiňovala, že bude budovat své studio v Olomouci, tak jsem se vlastně o Yofyz dozvěděla.



Samozřejmě studio sleduju na Facebooku a tam mi poctivě vyskočil plakátek se všemi kurzy Deepa. Ale znáte to - hlavou se mi prohnalo milion výmluv - nemůžu si vzít dovolenou, moc peněz, dojíždění do Olomouce, zvládnu to vůbec?...A nějak jsem na to zapomněla. Až časem Radka zveřejnila opět na Facebook, že přidávají další termíny kurzu. Tohle oznámení spadlo do takové té nálady (ano, jsem cyklická žena :-D), kdy jsem měla chuť něco dělat - vzdělávat se a žádná překážka mi nebude činit problém. No a tak jsem se vlastně do kurzu zapsala během pár minut. Asi největší motivací proč do toho jít bylo, že se jedná o Inda, který má mnohaleté a bohaté zkušenosti s jógou a vlastně ušetřím i peníze za letetnky do Indie, když Indie přijede do ČR :-) Bonusem bylo, že Deep přijímá fylozofii Osha, kterého (jak víte) zbožňuju taky!

Z kapacitního hlediska se kurz konal jinde než ve studiu
Po celý týden  mě takhle lákaly "jógové nutnosti"

Do kurzu jsem šla bez jakéhokoliv očekávání. I tak mi ale jela představivost na plné obrátky, byla jsem nervózní - jaké to asi bude?! Představovala jsem si sympatického Inda, který ale bere jógu smrtelně vážně. Že se budeme učit nazpaměť verše z védských spisů a dodržovat přesné předpisy ásan. No, tak to jsem se trošku spletla :-D.

Meditující Deep po obědě

Kurz trval 6 dní, absolvovala jsem 50 naprosto dechberoucích jógových hodin. Dny byla rozděleny na jednotlivé části. Ráno byla krátká meditace s modlitbou. Poté následovaly ásany yin jógy. Nemyslete si, že nám Deep ukázal jak se dělá pluh a tím to skončilo. Ba naopak, každou ásanu rozpracoval do detailu, ukázal nám variace se všemi možnými pomůckami a pro různé zdravotní indispozice. Nejdůležitější bylo, aby se člověk cítil v ásaně pohodlně a přitom byla dobře provedená z hlediska fyziologie. Deep totiž věří v terapeutické účinky jógy a nechce aby jeho klienti a žáci trpěli jógovými zraněními. Respektuje tělo člověka a ví, že jsme každý jiný a k tomu uzpůsobuje provedení ásan. Takže vlastně v sále nebyl 1 strohý drak, ale každá jsme ho měli unikátního a jedinečného dle našich dispozic/indispozic.



Poté následovala hodina Anatomie. Radka nám perfektně vysvětlila funkci těla - kostí, vazů, svalů atd. Osvětlila nám téma kyčlí a ukázala různé tělesné indispozice. Já jsem hodně velký lajk, ale s Radkou jsem dokázala vše pochopit raz dva. Byla opravdu skvělá! Nikdy jsem si nemyslela, že by mě mohla Anatomie pohybového aparátu tak bavit.







 I já šla do pozic, které mi "nedělají dobře", ale s vysvětlením od Deepa a pomůckami to šlo skvěle!


Všechny pozice nám Deep ukázal i s variantou u stěny (vhodné když nemáme po ruce pomůcky)


Stoj na hlavě do yinky nepatří, ale my jsme si ho vyptaly, chtěli jsme vědět jak správně na to

Po polední pauze jsme měli filozofii. Deep nám vysvětloval různé filozofické myšlenky jógy, přiblížil nám osvícení, jak být tady a teď díky józe a zabrousil i do tématu týkajících se čaker. Na konec následovala yinová praxe. Dny se různily a mimo tento základ nás Deep naučil i meditaci smíchu, či dechové techniky. S Kabirem jsme pronikli do tajů Bollywood dance a zkusili si dynamickou meditaci.

Jak už asi cítíte, tak opravdu Deep není takový ten přísný a vážný jogín. Bere život s lehkostí, užívá si ho a neustále se směje. Je to ten typ, který žije podle toho, co "káže". V životě jsem neviděla a nezažila tak pozitivního člověka. Při přednášce o jógové filozofii mi všechny věci doslova zapadaly v hlavě jak kostičky v tetrisu. Vše co říkal má mysl lehce pobírala a doteď si hodně věcí pamatuju. A to se mi zase potvrdilo, že pokud vás něco baví, tak to prostě do hlavy "leze samo".

Učíme se dechové techniky
Poslední den jsme měli nádherný zakončovací ceremoniál. A panečku, to byl o
pravdu ceremoniál se vším všudy :-) Pro certifikát jsme si museli dotančit, obejmout se s Deepem a poté následovalo takové požehnání od všech - všichni natáhly ruce a opakovali - ať je jméno šťastná, zdravá a raduje se ze života, juhůůů. Ach mě to tak dojalo, že nemám žádnou hezkou fotku, na všech bulím jak malá.




Kurz mi dal toho tak moc! Nedá se to popsat slovy, respektive dá, ale vyšlo by to na celou knížku :-) Jednou větou bych to shrnula, že to byl nejúsměvnější a nejpřínosnějšší týden v mém životě! Moc děkuji týmu studia Yofyz, Deepovi, Kabirovi a ostatním včetně účastnic kurzu za naprosto nepopsatelný zážitek!!

A vám předám alespoň jednu mantru, kterou si opakujte každý den - my life is beautiful, my life is crispy, my life is juicy and I am gonna enjoy it! Yahoooo! Můj život je krásný, můj život je křupavý, můj život je šťavnatý a já si ho hodlám užít! Juhůůů!


A co vy? Absolvovali jste nějaký kurz přes léto, či jste byli na jógové dovolené? 
Těším se na vaše komentáře <3


Ještě pár střípků z celého týdne, aneb co jsem dělala v polední pauze

Konečně jsem se dostala do obchůdku nakladatelství Fontána - je to tam boží, doporučuju!

 Můj úlovek :)

A taky jsem vyzkoušela Green Bar a musím říct, že je to tam super! Výborné vege jídlo - doporučuju!


2 komentáře: